Θα το παραδεχτώ… Μου λείπει πραγματικά μια γλυκιά μπουγάτσα με αχνή και κανέλα, ένα έτοιμο πιάτο, μια κλασική επιλογή για ένα πρωινό Σαββάτου, που όλα κυλούν πιο αργά. Φύλλο μπουγάτσας δεν πρόκειται να δοκιμάσω ποτέ, το αποτέλεσμα όσο καλό κι αν βγει δεν πιστεύω ότι μπορεί να πλησιάσει το gluten full αποτέλεσμα, οπότε τί μας μένει… μια κάποια άλλη, μια εναλλακτική επιλογή! Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνω πολύ καλά και εύκολα μετά από τόσες δοκιμές? Τάρτες φυσικά (το έχετε καταλάβει!), οπότε η απόφασή μου ήταν δεδομένη όταν είδα τη συνταγή του chef Ilias Iosifelis για μια γαλατόπιτα με έτοιμη σφολιάτα χωρίς γλουτένη.

Ορίστε λοιπόν, μια τάρτα, η δική μου με χειροποίητη βάση χωρίς γλουτένη, με κρέμα και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν μια μπουγάτσα – στη γεύση τουλάχιστον! Αν κάποια/ος δεν θέλει να δουλέψει με ζύμη και προτιμά κάτι πιο εύκολο μπορεί να επιλέξει εναλλακτικά μια γρήγορη βάση από τριμμένα μπισκότα και λιωμένο βούτυρο. Εγώ προσωπικά κάνω την κλασική μου ζύμη τάρτας, μια βουτυρένια, μια “μπισκοτένια” στην αίσθηση βάση με γαλλική τεχνική! Το έχω γράψει και παλαιότερα, αξίζει να την δοκιμάσετε κι όταν την μάθετε, δε θα σταματάτε να την φτιάχνετε! Τα βήματα που ακολουθώ είτε κάνω κάποια αλμυρή είτε μια γλυκιά τάρτα, είναι πάντα τα ίδια (απλά με άλλα αλεύρια) και το τελικό αποτέλεσμα με αφήνει πάντα ικανοποιημένο!

Βάση τάρτας με διαδικασία Sabler (μετατροπή σε μορφή “άμμου”, το αλεύρι μαζί με τα κυβάκια βουτύρου) και Fraiser (η διαδικασία για την τελική μορφή της ζύμης μέσα από την τεχνική του ανοίγματος της με το κάτω μέρος της παλάμης μας), να μην σας κουράσω δε θα την ξαναγράψω εδώ, αναλυτική περιγραφή και με φωτογραφίες των βημάτων μπορείτε να βρείτε στην συνταγή της  Quiche Lorraine , ενώ φυσικά μπορείτε να ακολουθήσετε όποια άλλη τεχνική σας βολεύει!



Ξεκινάμε με τα υλικά που χρειάζονται για μια ταρτιέρα 26 εκ.
Ζύμη
– 200 γρ (+1 με 2 επιπλέον κουταλιές) αλεύρι συσκευασία μωβ για μπισκότα και τάρτες των Μύλων Αγ.Γεωργίου (για μικρότερη αίσθηση γλυκού αντικαθιστούμε ένα μέρος με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, πχ 100 μωβ για τάρτες + 100 γ.ο.χ.)
– 100 γρ βούτυρο σε κυβάκια
– 1 αυγό
– 1/2 κουταλάκι αλάτι
– 1 με 2 κουταλιές νερό (αν σας χρειαστεί κατά τη διαδικασία δημιουργίας της ζύμης)

Για τη ζύμη της τάρτας μας:
– Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι μας μαζί με μια ιδέα αλάτι.
– Τρίβουμε με τις παλάμες των χεριών μας τα κομμάτια από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, δημιουργώντας μια τελική μορφή “άμμου”.
– Προσθέτουμε ένα αυγό, δουλεύουμε τη ζύμη μας και προσθέτουμε αν χρειαστεί ελάχιστο κρύο νερό. Ρίχνουμε από πάνω επιπλέον 1-2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι και δημιουργούμε μια μπάλα ζύμης.
– Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, μαζεύοντας την με τη σπάτουλα ζύμης και την δουλεύουμε λίγο.
– Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη με τη σπάτουλα και τα πιέζουμε στον πάγκο, σπρώχνοντάς τα με το κάτω μέρος της παλάμης του χεριού μας, ανοίγοντάς τα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, αρκετές φορές, έτσι ώστε να επέλθει η τελική ενσωμάτωση του βουτύρου στο αλεύρι μας, αποκτώντας μια ωραία υφή και καταλήγουμε μαζεύοντας τα όλα σε μια σχετικά εύπλαστη μπάλα ζύμης!
– Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
– Μετά από 30 λεπτά με τον πλάστη και ανάμεσα σε 2 χαρτιά ψησίματος ανοίγουμε τη ζύμη μας.
– Την τοποθετούμε πάνω σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, πιέζοντας την προς τα κάτω για να εφάπτεται πολύ καλά, σηκώνοντας την σιγά σιγά περιμετρικά όσο χρειάζεται. Κόβουμε όσο ζύμη περισσεύει έξω από την ταρτιέρα μας.
– Την τρυπάμε στη βάση της με ένα πιρούνι, σε διάφορα σημεία.
– Πριν το ψήσιμο βάζουμε βάρος πάνω στη ζύμη μας (χαρτί ψησίματος και από πάνω φασόλια ή ρύζι).
– Ψήνουμε στον προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο μας στις αντιστάσεις για 15 λεπτά με το βάρος και ετοιμάζουμε παράλληλα τη γέμισή μας.



 

Στην συνέχεια σας παραθέτω αυτούσια τη συνταγή του chef Ilias Iosifelis με τις ακριβείς αναλογίες, έτσι ακριβώς όπως την ανήρτησε, κρατώντας το κομμάτι των συστατικών και της διαδικασίας του για την γέμιση και φυσικά τον ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά για το τέλειο γευστικό αποτέλεσμα!

Αντί για σφολιάτα χρησιμοποίησα προφανώς την χειροποίητη βάση τάρτας που ετοιμάσω, ενώ για την ταρτιέρα μου, είχα υπολογίσει χοντρικά και έκανα ακριβώς τη μισή δόση* από τα παρακάτω συστατικά τα οποία χρειάστηκε ο Ηλίας για την δική του πίτα, ένα μεγάλο σχετικά ταψί μαζί με 1 πακέτο σφολιάτα Schar.

* ΠΡΟΣΟΧΗ. Τα μισά από τα παρακάτω είναι και όσα τελικά μου χρειάστηκαν (σε παρένθεση αυτά που χρησιμοποίησα)!!!

Γαλατόπιτα με σφολιατα (Ilias Iosifelis)

Για την γέμιση:

– 1.120 γρ. γάλα  (550)
– 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (100)
– 90 γρ. πολεντα (45)
– 30 γρ. κορν φλάουρ (15)
– 3 αβγά, μεσαία (2 μικρά)
– 2 βανίλιες (1)
– 1 πρέζα αλάτι
– 90 γρ. βούτυρο αγελαδινό (45)

Για την επικάλυψη:

– 2 κ.σ. νερό
– αβγό
– 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

Μέθοδος Εκτέλεσης

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα. (* την τάρτα τη δική μου την έψησα στις αντιστάσεις)
– Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το γάλα τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση.
– Σε ένα μπολ βάζουμε την πολέντα το κόρν φλάουρ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα χειρός.
– Με μία κουτάλα της σούπας βάζουμε σιγά σιγά το καυτό γάλα από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς.
– Βάζουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα.
– Αφαιρούμε από τη φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
– Ρίχνουμε όλο το μείγμα στη βάση της τάρτας μας, που έχουμε ήδη ψημένη και το απλώνουμε καλά.
(αν έχουμε κάνει την επιλογή της σφολιάτας τότε:
“Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή μια ταρτιέρα και απλώνουμε την σφολιάτα. Την τρυπάμε με ένα πιρούνι, την αλείφουμε με λίγο αυγό και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Ψήνουμε για 15 λεπτά.” )

Για την επικάλυψη
– Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
– Απλώνουμε με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της γαλατόπιτας και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
– Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 4 ώρες.
– Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Για ακόμη μια φορά οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους!
Οι παρακάτω είναι από την πρώτη κιόλας δοκιμή της συνταγής…
Τόσο που δεν άντεξα, πρώτα έφαγα 2 κομμάτια (μικρά τρόπος του λέγειν ) και μετά φωτογράφησα!

Καλή σας απόλαυση!

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από το τελικό αποτέλεσμα μιας άλλης φοράς!

 

Με την ίδια ακριβώς συνταγή για τη ζύμη και με το μωβ αλεύρι των Μύλων Αγ. Γεωργίου κατά κύριο λόγο, έχω φτιάξει γλυκιά εκπληκτική τάρτα με σοκολάτα και φράουλες, μια πιο δροσερή τάρτα με άρωμα και γεύση lime, μια με αλατισμένη καραμέλα και σοκολάτα Salted caramel chocolate tart και φυσικά τη μοναδική τάρτα με κρέμα Gianduia και καραμελωμένα φουντούκια!

♦  Για όσοι προτιμούν τις αλμυρές τάρτες, μπορείτε να ταξιδέψετε στη Γαλλία με την all time classic αγαπημένη Quiche Lorraine!




_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook

Tarte au lait (“γαλατοτάρτα”, μια διαφορετική γαλατόπιτα)
Tagged on: