Κλικ με τη Nikon μου. Πανοραμική θέα πόλης. Ένα εκπληκτικό σημείο από το οποίο απολαύσαμε την Φλωρεντία από ψηλά.

Oι gluten free επιλογές στην Φλωρεντία είναι πολλές όπως και σε όλη την Ιταλία και αυτό το έχουν ανακαλύψει όσοι είχαν τη χαρά και την τύχη να την επισκεφτούν. Πολλά εστιατόρια και πιτσαρίες σερβίρουν senza glutine, είτε αποκλειστικά είτε έχοντας τη δυνατότητα να μας περιποιηθούν με ασφάλεια. Ταυτόχρονα σε κάθε gelateria είναι πιθανόν να βρείτε gluten free επιλογές ενώ σε κάποιες από αυτές θα απολαύσετε gelato ακόμη και σε χωνάκι!

Ορισμένες από αυτές τις επιλογές προσπάθησα να τις μαζέψω και να τις παρουσιάσω παρακάτω ενώ στη συνέχεια ακολουθούν και κάποιες εμπειρίες μου από ένα παλαιότερο ταξίδι μου το 2013.

Οκτώβριος 2017.

Starbene Gold Panneteria. Ένας υπεροχος κόσμος χωρίς γλουτένη, Ψωμί, pizza, focacce κ.α. πολλά (Ένα αντίστοιχο της αλυσίδας επισκέφτηκα και το περιγράφω παρακάτω)

Pizzaman Αλυσίδα καταστηματων με ιταλική pizza χωρίς γλουτένη

La Luna Pizzeria με το γνωστό λατρεμένο σήμα

Ciro and sons  Iταλικό ristorante, pizzeria

il Desco Bistrot  Βιολογική κουζίνα toscana

I’ Toscano Iταλικό ristorante

La Gratella Τρατορία, κουζίνα toscana

Da Tito Iταλικό ristorante, pizzeria

Da l’ Papero Pizzeria

..και για παγωτάκι

Gelateria MALOTTI Gelateria

Perche No Gelataria

Grom, Gelateria αλυσίδα με πολλά υποκαταστήματα και 2 σημεία πώλησης και στη Φλωρεντία, παγωτά 100% φυσικά χωρίς πρόσθετα χημικά καταλληλα σύμφωνα και με την σελίδα τους για celiacs. (Πρόσφατα τα απόλαυσα και στο Μιλάνο – οπωσδήποτε χωνάκι).


Άνοιξη 2013.

Για πρώτη φορά σε ταξίδι μετά την διάγνωση ήμουν σχετικά χαλαρός σε ότι αφορά snacks και φαγητά που θα κουβαλούσα, αφενός γιατί είχα την προηγούμενή μου εμπειρία από Ρώμη και αφετέρου ότι δεν θα έμενα σε ξενοδοχείο αλλά σε φίλους οπότε όλο και κάτι θα έβρισκα να τσιμπολογήσω.

Τελικά για να μην το κουράζω το θέμα αφού είχα ετοιμάσει το βαλιτσάκι μου (στο επιτρεπόμενο μέγεθος της ryan παρακαλώ) και είχα σκοπό να βάλω στο τέλος τα φαγώσιμα μου, τα ξέχασα όλα και πήγα χωρίς τίποτα απολύτως!!!

Πάλι καλά βέβαια που είχα πάρει μαζί την δεκασέλιδη εκτύπωση μου από την έρευνα που είχα κάνει στο web για gluten free πιτσαρίες/εστιατόρια καθώς και αρκετές κριτικές άλλων celiac ταξιδιωτών.

Υ π έ ρ ο χ ο Starbene, fresco, senza glutine!

Εκτός των διαφόρων εστιατορίων που είχα σημαδέψει στο χάρτη αυτό που περίμενα να επισκεφτώ ήταν ένα υπέροχο μαγαζί μια panneteria – pasticceria το Starbene Senza Glutine, ένας παράδεισος για κοιλιοκακικούς  με φρέσκα αλλά και συσκευασμένα προϊόντα.

Με αρκετά παρακαλώ μαγαζιά στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης, εγώ επισκέφτηκα αυτό που βρίσκεται σχετικά κοντά στο κέντρο της Φλωρεντίας. Κυριακή πρωί γύρω στις 11 έφτασα έξω από το μαγαζί, είχε 4-5 άτομα πριν από εμένα, μπήκα μέσα και τι να δω, τι να πρωτοαγοράσω, τι να πρωτοδοκιμάσω!!!

Καρβελάκια ψωμί, ψωμάκια για σάντουιτς 4-5 ειδών, κομμάτια πίτσας, πίτες, γλυκά – μεγάλα κομμάτια, γλυκά – μπουκίτσες, μπισκότα (όχι συσκευασμένα), κριτσίνια (oμοίως φρέσκα), τούρτες και φυσικά πλήθος προϊόντων gluten free συσκευασμένων. Κάναμε τη ζημιά μας κανονικά και μπορώ να πω ότι με βεβαιότητα ότι η πλειοψηφία αυτών που έφαγα ήταν πεντανόστιμα με εξαίρεση ίσως το κομμάτι πίτσας που ήταν κρύο και προσωπικά δε με εντυπωσίασε. Τα γλυκά και τα μπισκότα και κάποια από τα ψωμάκια ήταν απλά εκπληκτικά (ακόμη και μετά από 2-3 μέρες).

Για φαγητό οι επιλογές σε τρατορίες/πιτσαρίες ήταν πολλές, απλά για Κυριακή και Δευτέρα πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί άλλες είναι κλειστές μία από τις 2 αυτές μέρες, άλλες ανοίγουν μόνο το απόγευμα ή μόνο το μεσημέρι.

Μετά από τη μελέτη που είχα κάνει στη Θεσσαλονίκη είχα ετοιμάσει ένα short list με εστιατόρια, ο δρόμος μας  έβγαλε τη μια μέρα στο Hostaria il Desco. Μια απλή τρατορία σε θέμα εμφάνισης (με πολύ ζόρι βρήκαμε τραπέζι), αλλά πολύ celiac friendly με αρκετές επιλογές, χορταστικά πιάτα και ιδιαιτέρως νόστιμα. Μείναμε όλοι πάρα πολύ ικανοποιημένοι ακόμη και οι non gluten free, στα + και οι προσιτές για Ιταλία τιμές. Value for money, προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Την άλλη μέρα είχα «σημαδέψει» κάτι διαφορετικό, διαβάζοντας πάρα πολύ καλές κριτικές για την pizza του, ένα club-restaurant-bar-πολυχώρος με το καθόλου ιταλικό όνομα The Club House. To μαγαζί ήταν παρά πολύ καλά στημένο αλλά είχαμε θεματάκια. Λόγω της μέρας (Δευτέρα) με ενημέρωσαν ότι δυστυχώς δε θα μπορούσαν να μου ετοιμάσουν pizza, βολεύτηκα με μια μακαρονάδα, εξιλεώθηκαν με την ύπαρξη Estrella Daura. Κάλος ο χώρος, καλή η gluten free μακαρονάδα, λίγες οι άλλες gluten free επιλογές, μέτρια τα non gluten free πιάτα. Επιφυλάσσομαι την επόμενη φορά για την πίτσα!

Το επιπλέον καλό για το συγκεκριμένο εστιατόριο ήταν ότι ακριβώς απέναντι είχε μια μικρή gelateria όχι μόνο με gluten free επιλογές (σε διάφορα από τα παγωτατζίδικα που επισκέφτηκα βρήκα gluten free παγωτά) αλλά και με ΧΩΝΑΚΙΑ.

Παγωτά αλλά και χωνάκια gluten free δοκίμασα τουλάχιστον σε 3 διαφορετικά μαγαζιά στην Φλωρεντία!

Ιταλικό gelato σε gluten free χωνάκι. Απλά σφαγή 😉

_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook

Mια μέρα χωρίς γλουτένη στη Φλωρεντία
Tagged on: