To να απολαμβάνεις τα δικά σου, χειροποίητα, σπιτικά και 100% φτιαγμένα χωρίς γλουτένη macarons είναι αποτελεί ειλικρινά μια στιγμή μοναδική! Και αυτή τη στιγμή την απολαμβάνω με όλη μου την καρδιά κατά διαστήματα!

* Eνημέρωση άρθρου Οκτ. 2022 & με επιπλέον νέες φωτογραφίες Ιαν. 2024*
Μετά από αρκετό καιρό λοιπόν αποφάσισα να τα ξαναφτιάξω και όχι απλά βγήκαν νόστιμα, ήταν εκπληκτικά και σε αυτό συμφωνησαν όσοι από τους φίλους και την οικογένειά μου τα δοκίμασαν.

Διαβάστε λοιπόν προσεκτικά τη συνταγή, ακολουθήστε με ακριβεια τις οδηγίες και τις αναλογίες των υλικών, δημιουργήστε τα με ηρεμία και απολαύστε μια μοναδική στιγμή γαλλικής νοστιμιάς στο μέγεθος μιας μπουκιάς! Για την απόλυτη επιτυχία προμηθευτείτε μια ειδική για macarons σιλικονούχα βάση με κυκλικές θηκούλες, για να βγουν τα “μπισκοτάκια” σας ομοιόμορφα, πιο όμορφα… και φυσικά από την 2η φορά διπλασιάστε και τη δόση. Θα με θυμηθείτε…

Οι δύο φωτογραφίες που ανέβασα (η πρώτη του άρθρου και η αμέσως πιο κάτω) ελπίζω να σας πείσουν (η διαφορά με τις παλαιότερες προσπάθειες πιο κάτω είναι εμφανής).

 

Kαι μια ακόμη φωογραφία, η πιο πρόσφατη δημιουργία μου τον Ιανουάριο του 2024, με εκπληκτικά macarons ξανά!

Ακολουθεί η συνταγή όπως ακριβώς την εκτέλεσα και την είχα γράψει στο παρόν άρθρο το 2018.

Μία φωτογραφία από παλαιότερες δημιουργίες μου με λευκή γέμιση!

Macarons – εκπληκτικά, μέτρια, ακόμη και κακά, έχουμε απολαύσει πολλάκις με την Αυγή σε διάφορες χώρες, μέρη και μαγαζιά και π.κ. και μ.κ.(προ και μετά κοιλιοκάκης). Από τη φύση των υλικών του, είναι ένα γλυκάκι που θα έπρεπε παντού να δηλώνεται ως gluten free, αυτό βέβαια στην πράξη δεν ισχύει, καθώς είναι πιθανές οι επιμολύνσεις στα διάφορα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής. Ως φουλ γαλλόφιλος (από το εξάμηνο που έκανα ως φοιτητής erasmus στη Νίκαια) πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου η ιδέα να δοκιμάσω και μια συνταγή για macarons (ξέρω ότι ξεκίνησαν από Ιταλία, άλλα όπως και να το κάνουμε στην Γαλλία γιγαντώθηκε η φήμη τους). Ίσως μου φάνταζε δύσκολη, ίσως τη φοβόμουν, την είχα αμελήσει πάντως..

Ώσπου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου (κάπως έτσι δεν το λένε, όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή!). Επισκεπτόμενοι λοιπόν το καλοκαίρι στο ταξίδι μας μια σοκολατερί στο εξωτερικό, στο φυλλάδιό τους με τις πληροφορίες για τα προϊόντα, υπήρχε και μια συνταγή για macarons. Η απόφαση είχε ληφθεί οριστικά, θα τα δοκίμαζα όπως κι αν έβγαιναν!

Προμηθεύτηκα τα υλικά μου, βρήκα σακουλάκια κορνέ ζαχαροπλαστικής μια χρήσης για να μην παιδευτώ και ακολούθησα απόλυτα τις αναλογίες και τις αναλυτικές οδηγίες του φυλλαδίου τους. Τη συνταγή μπορώ να χαρακτηρίσω εύκολη… εκτός από την χρήση του κορνέ (τις πρώτες φορές έστω) για να σχηματίσω τα “μπισκοτάκια” που όσο να ‘ναι απαιτεί μια σχετική εμπειρία! *** πλέον και την εμπειρία έχω και τις απαραίτητες σιλικονούχες βάσεις για τα τέλεια σπιτικά macarons!

Παρ’ όλα αυτά, τα “κυκλάκια” μου βγήκαν για πρώτη φορά αξιοπρεπή, ο μόνιμος και μέγας κριτής μου (για την κόρη μου μιλώ!) μου έδωσε ένα γενναίο 8 (στις επόμενες δημιουργίες ακούμπησα το 10 το καλό) την πρώτη μέρα που τα δοκίμασε, ενώ τα 3-4 που είχαν μείνει και τα τσάκισε την επόμενη της φάνηκαν πεντανόστιμα και ακόμη καλύτερα!

Για να έχουμε λοιπόν και ένα μέτρο σύγκρισης, αυτή είναι και η πρώτη μου προσπάθεια για macarons πριν κάποια χρόνια, φτιαγμένα δισκάκια με το χέρι παρακαλώ πάνω σε λαδόκολα, χωρίς την ειδική βάση με τις κυκλικές θήκες!

Πάμε λοιπόν..

Χρόνος προετοιμασίας: για μία δόση γύρω 25-30 λεπτά υπολογίζω, ανάλογα πάντα με τις εμπειρίες ζαχαροπλαστικής του καθενός.
Χρόνος αναμονής: 60 λεπτά συνολικά

Για τα macarons μας, χρειαζόμαστε τα παρακάτω υλικά που σύμφωνα με τη συνταγή βγάζουν 24 “μπισκότα” δηλαδή 12 macarons (φυσικά οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε σίγουροι διπλασιάζετε τη δόση).  Οπότε θέλετε να δοκιμάσετε για μία δόση την πρώτη φορά ξεκινήστε με τα παρακάτω:

  • 43 gr πούδρα αμυγδάλου / εναλλακτικά ωμά αμύγδαλα χωρίς φλούδα (εγώ αυτά που αγόρασα τα έπλυνα καλά για σιγουριά και τα στέγνωσα)
  • 40 gr ασπράδι αυγού
  • 70 gr ζάχαρη άχνη χωρίς γλουτένη
  • 25 gr ζάχαρη
  • 5 gr σκόνη κακάο χωρίς γλουτένη*

* Εγώ πλέον έχω στην κατοχή μου δυο σιλικονούχες βάσεις και διπλασιάζω τις παραπάνω ποσότητες : 86 γρ πούδρα αμυγδάλου, 80 ασπράδια, 140 άχνη, 50 κρυσταλλικη και 10 κακάο και απαιτούνται 2 γεμίσματα κορνέ ή η πλαστικά μιασ χρήσης.
** Η μία σιλικονούχα βάση μου, αυτή με την πιο μικρή διάμετρο στους δίσκους μου βγάζει 30 μπισκότα (άρα και 15 συνολικά macarons) ή άλλη με την μεγαλύτερη διάμετρο στα δισκάκια, 24 ίσως οριακά και 26 (12-13 macarons) όπως έχω γράψει και παραπάνω.

Αν τυχόν δεν έχουμε πουδρα αμυγδάλου (μπορείτε να βρείτε συσκευασία πούδρας αμυγδάλου ακόμη και στο lidl), θα την φτιάξουμε μόνοι μας. Βάζουμε τα αμύγδαλα μας σε ένα μπλεντεράκι και τα δουλεύουμε καλά μέχρι να γίνουν μια λεπτή πούδρα, ένα “αλεύρι” αμυγδάλου! Περνάμε από σίτα την πούδρα μας σε ένα μπολ για να γλιτώσουμε κάποιο τυχόν μεγαλούτσικο κομμάτι που ξέμεινε.

Προσθέτουμε στο μπολ με την πουδρα αμυγδάλου το κακάο και τη ζάχαρη άχνη. Ανακατεύουμε καλά και κρατάμε το μείγμα μας στην άκρη ( *αν είναι να χρησιμοποιήσουμε χρώματα ζαχαροπλαστικής για την δημιουργία πολύχρωμων macarons, δεν βάζουμε προφανώς το κακάο).

Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά σε μαρέγκα και μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού που έχουμε δημιουργήσει, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ μέχρι το τελικό μας μείγμα να είναι απολύτως ομογενοποιημένο (αν θέλουμε χρωματιστά macarons μοιράζουμε αναλόγως το μείγμα και προσθέτουμε τα χρώματα). Το βάζουμε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής (εγώ χρησιμοποίησα ειδικά σακουλάκια μιας χρήσης) και δημιουργούμε μικρούς κύκλους σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή φύλλο σιλικόνης με έτοιμα δισκακια.  Χτυπάμε ελαφριά το ταψί μας προς τα κάτω μερικές φορές, για να γίνουν λίγο πιο ομοιόμορφα, να “κάτσουν”, και να ελευθερωθεί τυχόν εγκλωβισμένος αέρας.

Έτοιμο το μείγμα μας προς χρήση!

 

Τα δισκάκια των macarons μας, “αναπαύονται” περιμένοντας την ώρα τους για το φούρνο.

Και επειδή πάντα μου αρέσει να “παίζω” και να δοκιμάζω όταν δημιουργώ, δείτε παρακάτω πως κάποια από δισκάκια τα πασπάλισα με τρίμμα από καβουρδισμένα φουντούκια, για ενα ξεχωριστό αποτέλεσμα!

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα το λιγότερο και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς λίγο πριν έρθει η ώρα του ψησίματος. Ενδιάμεσα ετοιμάζουμε τη γέμιση αν πρόκειται για ganache ή μια πηχτή λευκή κρέμα! Φυσικά ακόμη πιο εύκολα – γλιτώνοντας έτσι μια επιπλέον παρασκευή, μπορείτε να τα γεμίσετε με μαρμελάδα, μία με βατόμουρο που χρησιμοποιώ εγώ, ταιριάζει υπέροχα.

Για τη σοκολατένια στρώση, τα υλικά που  χρειαζόμαστε για την διπλή δόση που φτιάχνω εγώ είναι τα εξής :

  • 200 gr κουβερτούρα χωρίς γλουτένη * τις 2 τελευταίες φορές που τα έφτιαξα αντικατέτηστησα το 1/4 με 1/3 της κουβερτούρας (50-70γρ) με κρέμα gianduja της Rito’s Food για ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό γευστικό αποτέλεσμα.
  • 100 gr κρέμα γάλακτος
  • 20 gr βούτυρο

Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι το σημείο βρασμού και την ρίχνουμε πάνω από πολύ καλά ψιλοκομμένα κομμάτια κουβερτούρας και το βούτυρο. Αφήνουμε για λίγο να διαχυθεί η θερμοκρασία και σιγά σιγά με τη λατρεμένη μαρίζ ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα μας. (Σε περίπτωση που δεν λιώσουν όλα καλά, λίγα δευτερολεπτα ακόμη – με προσοχή πάντα, στο microwave θα σας βοηθήσουν)
Εναλλακτική επιλογή κλασικά σε μπεν μαρί ή και ακόμη με όλα τα υλικά σε ένα μπολ καλυμμένο με διαφάνεια στο microwave για 1,5 λεπτό – σε 3 δόσεις των 30 δευτ. με ανακάτεμα ανάμεσα. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο (αν είναι πολύ υδαρές, βάλτε το για λίγα λεπτά στο ψυγείο) μέχρι να τελειώσουμε και το ψήσιμο και κρυώσουν και τα macarons.

Μετά το μισάωρο ψήνουμε τα macarons μας για 12 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.  Όχι βιασύνες όμως, προσοχή σπάνε… και εγώ ήθελα να δοκιμάσω αλλά κρατήθηκα!!! 

Ολοκληρώνουμε, κάνοντας  τα «σαντουιτσάκια» μας, γυρνάμε τα μισά ανάποδα, γεμίζοντας τα με την ganache (δοκιμάστε και μαρμελάδα βατόμουρου για αλλαγή) με ένα νέο σακουλάκι κορνέ ζαχαροπλαστικής (ή προσεκτικά με ένα κουταλάκι) και τα καπακώνουμε με τα υπόλοιπα μισά. Πάντα μου περισσευει μια ποσότητα κρέμας η οποία εξαφανίζεται από την κόρη μου!



Επειδή τα δοκίμασα αμέσως, έχω να σας πω ότι μετά από ένα 2-3ώρο που βγήκαν για κέρασμα, η υφή τους ήταν πολύ πιο καλή. Έτσι κι αλλιώς πάντως, διατηρήστε τα οπωσδήποτε σε ένα αεροστεγές σκεύος, για 24 ώρες εκτός ψυγείου ή για λίγες μέρες στο ψυγείο, αφήνοντάς τα 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα απολαύσετε. Εμείς τα τσακίσαμε όλα σε λιγότερο από 24 ώρες… Λογικό το κρίνω!

Πρόσκληση σίγουρα για να τα δοκιμάσετε και πρόκληση προφανώς, χρώματα, γεύσεις και fillings (αλλά και feelings) χωρίς περιορισμούς!

 

Δυο νέες φωτογραφίες, από τα εκπληκτικά macarons που ετοίμασα στις αρχές του 2024.

_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Instagram

Mes macarons au chocolat!
Tagged on:                         

2 thoughts on “Mes macarons au chocolat!

  • December 15, 2019 at 3:36 pm
    Permalink

    It looks so yumy!

    • December 17, 2019 at 7:28 am
      Permalink

      ..and they are!!!

Comments are closed.