Η ικανοποίηση που λαμβάνει κάποιος που πάσχει από κοιλιοκάκη ή για άλλους, σοβαρούς λόγους αποφεύγει την γλουτένη, τη στιγμή που θα δει το αχνιστό του καρβέλι, ένα χωρίς γλουτένη ψωμί να βγαίνει από τον φούρνο, δε μπορεί εύκολα να περιγραφεί.

Εντάξει… μπορεί μόνο να συγκριθεί με την στιγμή των επόμενων λεπτών, όταν αυτό κρυώσει λιγάκι, τη στιγμή λοιπόν που θα δοκιμάσει τη πρώτη μπουκιά από την φέτα που μόλις έχει κόψει, απολαμβάνοντας την με λίγο βούτυρο που λιώνει επάνω της καρτερικά…

Το να φτιάξεις ένα gluten free ψωμί, μπορεί να μοιάζει στο άκουσμα του και μόνο του, ένας γολθοθάς, κάτι που πολλοί από εμάς αποφεύγουμε διακριτικά κατά διαστήματα. Και εγώ προσωπικά έχω περάσει από διάφορες φάσεις στο θέμα του gluten free ψωμιού κατά τη διάρκεια της πάθησής μου, κάποιες περιόδους δεν έφτιαχνα, δεν αγόραζα καν και προφανώς δεν έτρωγα καθόλου ψωμί, άλλα διαστήματα χρησιμοποιούσα μόνο τον αρτοπαρασκευαστή μου σχεδόν εβδομαδιαίως για ένα συμπαθητικό χωρίς γλουτένη ψωμάκι, άλλοτε προμηθευόμουν μόνο έτοιμα από καταστήματα κ.ο.κ.

Μέχρι τελικά που αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με το θέμα, να αλευρώσω για τα καλά τα χέρια μου, βρίσκοντας φυσικά και τον απαραίτητο χρόνο λόγω και των σχετικών περιορισμών της καραντίνας. Μετά από δοκιμές λοιπόν, κατέληξα στη συγκεκριμένη διαδικασία και συνταγή για ένα χωρίς γλουτένη ψωμί με μαγιά, ένα gluten free yeast bread, που προσωπικά εμένα και την οικογένειά μου, μας καλύπτει απόλυτα σε γευστικό αποτέλεσμα, σε σχέση με το χρόνο ενασχόλησης και αναμονής, αλλά και τον μέτριο βαθμό δυσκολίας του!

Οπότε με το συγκεκριμένο post και την αντίστοιχη συνταγή θα καταρρίψω το μύθο, δείχνοντας πρακτικά ότι με ελάχιστο ουσιαστικά χρόνο ενασχόλησης και κάποιες ώρες βέβαια αναμονής (αυτό δεν αποφεύγεται) μπορείτε να έχετε το ολοδικό σας, μοναδικό, πεντανόστιμο χωρίς γλουτένη ψωμί, ένα καρβέλι που θα απολαύσετε πραγματικά  εσείς και όποιοι άλλοι το δοκιμάσουν!

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, σας γράφω τη συνταγή και τη διαδικασία που ακολουθώ εγώ προσωπικά, ενώ έχω ανεβάσει και πλήθος φωτογραφιών πιο κάτω, από διάφορες δοκιμές με διάφορα σχέδια χάραξης και σκεύη, που πιστεύω ότι εν τέλει θα σας πείσουν να το δοκιμάσετε – ακόμη και εσάς τους πιο δύσπιστους!

Δείτε και ένα σχετικό βιντεάκι μου στο instagram…

Ξεκινάμε!

Χρόνος προετοιμασίας:  5 λεπτά  +  5 λεπτά   +   10 λεπτά
Χρόνος αναμονής:        15 λεπτά + 45(έως 60) + 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:     50 λεπτά (ενδεικτικός χρόνος, εξαρτάται και από το φούρνο σας)

Θα χρειαστείτε μια μεσαία μεγέθους γάστρα, ενώ προσωπικά τα έχω καταφέρει και με μεγάλη γάστρα αλλά και με στρόγγυλες κατσαρόλες με μεταλικά καπάκια που μπαίνουν στο φούρνο

  • 450 γρ αλεύρι + επιπλέον για το άνοιγμα και το πασπάλισμα
    Αναλυτικά :
    – 150-200 πράσινο baking mix Μύλων Αγίου Γεωργίου
    – 150-200 αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή κάποιο bread mix (ενδεικτικά αλεύρι για ψωμί Semper, Schar, Nutrifree, Caputo  κλπ)
    – 50 γρ φαρίνα που φουσκώνει μόνη της (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με όποιο άλλο συμβατικό αν δεν έχετε)
    – 50 γρ αλεύρι από φαγόπυρο (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με όποιο άλλο συμβατικό αν δεν έχετε)
  • 450 ml χλιαρό νερό
  • 10 γρ μαγιά
  • 3-4 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.σούπας ζάχαρη
  • 1 κ.γλυκού αλάτι
  • Προαιρετικά
    . ξηρούς καρπούς (σπασμένα καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους κλπ) ή/και
    . διάφορους σπόρους (ηλιόσπορους, κολοκυθόσπουρος κλπ)
    . κουρκουμάς σε σκόνη
  • Προαιρετικά (αλλά σίγουρα βοηθάει και εγώ πάντα προσθέτω)
    1-2 κουταλιές σκόνη από φλοιό Psyllium (πλούσιο σε φυσικές φυτικές ίνες, που βοηθά και στην συνεκτική μορφή και υφή του ψωμιού μας) ή ίνες πατάτες ή αντίστοιχο άλλο προϊόν που βελτιώνει το αποτέλεσμα το ψησίματος

Σημειώσεις:
– Αυξομειώσεις στις ποσότητες των αλεύρων έχω δοκιμάσει φυσικά, με μικρές διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα
– Έχω χρησιμοποιήσει από 100 μέχρι 250 πράσινο μείγμα αυξομειώνοντας αναλόγως τα υπόλοιπα αλεύρια
– Μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια από αυτά τα αλεύρια με άλλα αντίστοιχα σχετικής συμπεριφοράς 

Ξεκινάμε το ψωμί μας!

– Ζυγίζουμε και ανακατεύουμε όλα τα αλεύρια μας σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακουβίτσα.

– Ρίχνουμε τα 100-150 ml νερό μέσα στο μπολ, διάσπαρτα στο κέντρο τη ζάχαρη και από πάνω τη μαγιά. Την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί καλά 15 με 20 λεπτά. (Δείτε τις εικόνες παρακάτω)

–  Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, λίγο λάδι και τα ανακατεύουμε πολύ καλά στην αρχή με το πιρούνι για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνουν όλα μια μπάλα.

– Ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι από πάνω και με τα χέρια μας πλέον, δημιουργούμε μέσα σε 1-2 λεπτά μια μορφή εύπλαστης μπάλας ζύμης. Λαδώνουμε ελαφριά τα τοιχώματα του μπολ, το σκεπάζουμε πολύ καλά με διαφάνεια και το αφήνουμε μέσα στο φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 50 (μετά από ένα 10λέπτο, κλείστε τον, και αφήστε τον κλειστό με τη ζέστη που έχει),  για 45 λεπτά με 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Οι παρακάτω φωτογραφίες ενδεικτικές της διαδικασίας.



– Μόλις βγάλουμε τη ζύμη μας μετά από μία ώρα από το φούρνο, πάνω σε ένα ελαφριά αλευρωμένο χαρτί ψησίματος, την ανοίγουμε με τα χέρια μας και στη συνέχεια κάνουμε μερικά «διπλώματα και ανοίγματα» για λίγα λεπτά. (γεμάτο το youtube από videos αν τυχόν δεν το έχετε ξανακάνει – ζητήστε να σας στείλω στο messenger ένα δικό μου βιντεάκι με την τεχνική)
* Αν θέλετε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς και σπόρους τώρα είναι στιγμή, ενδιάμεσα στα διπλώματα, ανάμεσα στις πτυχές.

Το αποτέλεσμα πραγματικά θα σας καταπλήξει.

– Ξαναφέρνουμε τη ζύμη μας με τα χέρια σε μορφή μπάλας  (ή σε μια κάπως μακρόστενη μορφή για τη γάστρα μας αν χρειάζεται), δημιουργώντας μια ομοιόμορφη στρογγυλεμένη επιφάνεια από πάνω με όλες τις ενώσεις από την κάτω πλευρά.

– Έτσι όπως είναι πάνω στη λαδόκολλα, «ψεκάζουμε» από πάνω ελαφριά με αλευράκι, χαϊδεύοντας την εξωτερική επιφάνεια να πάει παντού και την σκεπάζουμε με ένα χαρτί ψησίματος και μια πετσέτα από πάνω ή με κάποιο μεγάλο σχετικά σκεύος (δεν ξεχνάμε ότι θα ξαναφουσκώσει, θα μεγαλώσει σε όγκο) για ένα δεύτερο φούσκωμα, γύρω στα 20 με 30 λεπτά.

– Όταν ο χρόνος για το δεύτερο φούσκωμα πλησιάζει στο τέλος του, βάζουμε το φούρνο μας να προθερμανθεί στους 240 στις αντιστάσεις, τοποθετώντας μέσα και το σκεύος μας, τη γάστρα ή τη στρόγγυλη κατσαρόλα με το καπάκι τους από πάνω κλειστές.

– Όταν φτάσουμε στην επιθυμητή θερμοκρασία βγάζουμε το σκεύος πολύ προσεκτικά (καιροφυλακτεί κάψιμο – προσοχή με το καπάκι!!!) χαράσσουμε με γρήγορες κινήσεις και κοφτερό μαχαίρι στο σχέδιο που θέλουμε τη ζύμη μας, (βαθιά κοψίματα -> μεγάλο τελικό άνοιγμα, μικρά κοψίματα -> απλά επιφανειακά σχέδια) και έτσι όπως είναι με τη λαδόκολλα, την τοποθετούμε προσεχτικά μέσα στο σκεύος μας.

– Ψήνουμε το χωρίς γλουτένη ψωμί μας στις αντιστάσεις για 30 λεπτά με σκεπασμένο καπάκι και επιπλέον άλλα 20 λεπτά περίπου κατεβάζοντας στους 220 βαθμούς, παρακολουθώντας την πρόοδο του ψωμιού μας προς το τέλος του χρόνου!

Αφήνουμε το υπέροχο χωρίς γλουτένη καρβέλι μας να κρυώσει πολύ καλά πριν το κόψουμε.

Αυτά, καλή επιτυχία και καλή απόλαυση – και τα δυο είναι δεδομένα και δεν υπερβάλλω!

Δοκιμάστε το!

Για τυχόν απορίες/διευκρινίσεις κλπ, είμαι πάντα στη διάθεσή σας μέσω μηνυμάτων εδώ ή στα account μου στο Facebook ή Instagram!

Ακολουθούν αρκετές φωτογραφίες μου από διάφορες προσπάθειές μου για χωρίς γλουτένη ψωμί με μαγιά,
με διαφορετικά σκεύη, χαράξεις, σε διαφορετικούς φούρνους αλλά ακόμη και τοποθεσίες!!!



Δύο από τα πιο όμορφα καρβελάκια μου, χαραγμένα διαφορετικά!

Παίζοντας με το φως και δοκιμάζοντας τη φωτογραφική μου μηχανή!

Gluten free ψωμί σε καλοκαιρινή παραλλαγή (sun kissed!) το παρακάτω ψωμί χωρίς γλουτένη με μια ζύμη στην οποία στο αρχικό στάδιο προστέθηκε μια γενναία δόση κουρκουμά μαζί με τα αλεύρια – για αυτό και το σχετικό, κιτρινωπό χρώμα!

Μια ιδιαίτερη παραλλαγή στην παρακάτω φωτογραφία με τη ζύμη μοιρασμένη σε ένα πιο μεγάλο και ένα πιο μικρό καρβελάκι, δύο υπέροχα ψωμιά χωρίς γλουτένη, το ένα περασμένο και ψημένο με νιφάδες βρώμης στο εξωτερικό του και το άλλο με πλήθος ξηρών καρπών σε σκανδιναβικό/δανέζικο στυλ!

Οι δοκιμές μου στις χαράξεις πριν από το ψήσιμο δεν σταματούν ποτέ, δίνοντας όμως όμορφα, ποικιλόμορφα αλλά πάντα γευστικά αποτελέσματα!

Το εσωτερικό του δικού μας χωρίς γλουτένη ψωμιού, είτε είναι με φόντο το βουνό, είτε με φόντο τη πόλη, πάντα μας προκαλεί για μια ακόμη gluten free υπέροχη φέτα!!!

Λαχταριστό και έτοιμο για κόψιμο! Τίποτα δεν μαρτυράει ότι πρόκειται για ένα ψωμί χωρίς γλουτένη.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από δύο στρόγγυλα καρβελάκια που έψησα σε 2 κατσαρόλες που μπήκαν με τα καπάκια τους στο φούρνο. Τα συγκεκριμένα χωρίς γλουτένη ψωμιά δεν ψεκάστηκαν με αλεύρι αλλά περάστηκαν ελαφριά με πινέλο με λίγο χαρουπόμελο και μετά σουσάμι.

Και κάποιες ακόμη πιο πρόσφατες, πολύ όμορφες και πετυχημένες δημιουργίες μου.

Gluten free yeast bread στα καλύτερά του!

Μην αμελήσετε επίσης, να δοκιμάσετε μία από τις πιο πετυχημένες ίσως συνταγές του blog μου, τις μοναδικές σουβλακόπιτες χωρίς γλουτένη, καλύτερες και από τις “κανονικές”.



_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Instagram

Ένα ψωμί χωρίς γλουτένη, πραγματικά ξεχωριστό (βασική συνταγή με μαγιά)
Tagged on:                                             

2 thoughts on “Ένα ψωμί χωρίς γλουτένη, πραγματικά ξεχωριστό (βασική συνταγή με μαγιά)

  • January 26, 2021 at 1:13 am
    Permalink

    Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτόν τον υπέροχο ιστότοπο. Μαγειρεύω για τη μαμά μου χωρίς γλουτένη και κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη για μένα.
    Μία ερώτηση: Γιατί σε κατσαρόλα το ψωμί και όχι σε ταψί?

    Υγ. Προσωπικά κάνω ψωμί με schaer bread mix , φουσκώνω για 2 ώρες, πλάθω πλέον με λαδωμένα χέρια και το ψωμί βγαίνει πεντανόστιμο σε διαχειρίσιμες φραντζολίτσες, εντελώς διαφορετικές από το δικό σας βέβαια. Πιστεύετε πώς κάνω λάθος που δεν ψήνω σε κατσαρόλα ή γάστρα?

    Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας
    Με εκτίμηση
    Αντιγόνη Μελιδονιώτη

    • January 26, 2021 at 8:30 am
      Permalink

      Καλημέρα Αντιγόνη και ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Αρχικά, θα πω το εξής, αν είναι ευχαριστημένη, από την γεύση, την υφή και γενικά το τελικό σου αποτέλεσμα, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις κάτι, εκτός αν είσαι άνθρωπος που θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, έστω κι από περιέργεια!
      Η συνταγή που ακολουθώ έχω είναι ουσιαστικά βασισμένη στην διαδεδομένη no knead dutch oven τεχνική (γεμάτο το διαδίκτυο αν θες να δεις). Χωρίς λοιπόν κάποιο ιδιαίτερο ζύμωμα, χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο σκεύος dutch oven ή εναλλακτικά μια μεσαία γάστρα ή έστω μια κατσαρόλα με καπάκι που μπαίνει φούρνο, καταφέρνουμε να εγκλωβίσουμε τους ζεστούς ατμούς που δημιουργούνται μέσα στο σκεύος που βρίσκεται η ζύμη μας, επιτυγχάνοντας μια εκπληκτική εξωτερική κρούστα και ένα πολύ καλό, ξεχωριστό ψήσιμο. Τέλος, η επιλογή πολλών αλεύρων κάνει το ψωμί μας πιο πλούσιο σε γεύση, υφή ακόμη και χρώμα -εδώ βέβαια και το προσωπικό γούστο πάντα μπαίνει στη μέση!
      Καλή σου συνέχεια, για ό,τι χρειαστείς για πιο άμεση απάντηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις για επικοινωνία και Direct Message στο adaywithoutgluten στο FB ή στον ίδιο λογαριασμό στο Instagram!

Comments are closed.