Λαγάνα χωρίς γλουτένη. Ναι… μπορούμε και εμείς να την απολαύσουμε, τραγανή, με υπέροχη υφή, πεντανόστιμη!

Τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι! Βάλε και ταχίνι στη συνταγή… και σταματώ εδώ την εισαγωγή μου! 

Τις συγκεκριμένες χωρίς γλουτένη λαγάνες ξεκίνησα να τις φτιάχνω τουλάχιστον 3-4 χρόνια πριν. Πάντα με επιτυχία, πάντα με ένα αποτέλεσμα που ικανοποιεί όχι μόνο έμενα και αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου, που δεν έχουν πρόβλημα με την γλουτένη αλλά τιμούν – και με το παραπάνω φυσικά, τις δημιουργίες μου.

Κάποια από τα φωτογραφικά μου κλικ, με μια υπέροχα ξεροψημένη λαγάνα – μέσα στο Μάρτιο του 2024. Ελπίζω να σας πείσουν και να τις δοκιμάσετε!

Είμαστε έτοιμοι? Πάμε να την δούμε λοιπόν:

Χρόνος προετοιμασίας-διαδικασίας:  περίπου 10-15 λεπτά 

Χρόνος αναμονής: περίπου 80 λεπτά συνολικά,
ενδεικτικά:
~ 15 λεπτά (ενεργοποίηση μαγιάς) +
~ 45 λεπτά πρώτο φούσκωμα ζύμης στο φούρνο +
~ 20 λεπτά δεύτερο φούσκωμα

Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά



Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μπολ για τη ζύμη, ένα μπολάκι για το “γρήγορο προζύμι” μας και ένα ταψί.

  • 300 γρ συνολικά αλεύρι + 1 κ.σ. στην ενεργοποίηση της μαγιάς (ψευτοπροζύμι) + λίγο αν σας χρειαστεί στο δούλεμα της ζύμης
    Έχω χρησιμοποιήσει διαφορετικές αναλογίες αλεύρων με μικρές παραλλαγές σε ποσότητες, χρησιμοποιώντας κατά βάση αλεύρια/μίγματα για ψωμί (αλεύρι για ψωμί της Schar, πράσινο baking mix Μύλων Αγίου Γεωργίου, αλεύρι για ψωμί Semper, αλεύρι για ψωμί της Nutrifree κ.ο.κ.).
    Το τελευταίο μου ψήσιμο έγινε αποκλειστικά με ένα μόνο αλεύρι (το mix B της Schar) και βγήκε απολύτα πετυχημένο και αυτό.
  • 1 κ.σ. σκόνη από φλοιό Psyllium (πλούσιο σε φυσικές φυτικές ίνες, που βοηθάει στην συνεκτική μορφή και στην τελική υφή)  // εναλλακτικά αν δεν έχουμε Psyllium μπορούμε “βοηθήσουμε” τη ζύμη μας προσθέτοντας και ένα flax egg δηλαδή 1 γεμάτη κ.σ. σπασμένο λιναρόσπορο ανακατεμένο σε 3-4 κ.σ. νερό στην άκρη για 5-10 λεπτά
  • 280 ml χλιαρό προς ελαφριά ζεστό νερό (προσοχή όχι κρύο, ούτε όχι ζεστό-καυτό)
  • 7 γρ ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μέλι (ή ζάχαρη σε vegan εκδοχή)
  • 1 γεμάτη κ.σ. ταχίνι
  • 1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
  • Για το πέρασμα με πινέλο πριν το ψήσιμο:
    2 κ.σ. νερό + 1 κ.σ. μέλι (ή ζάχαρη) + 1 κ.σ. ταχίνι (χωρίς μέλι φυσικά η συνταγή είναι 100% vegan)
  • Επιλογές για πασπάλισμα:
    σουσάμι/ή μαυροσούσαμο (και για κάτι διαφορετικό, σπασμένοι ξηροί καρποί ή παπαρουνόσπορος) 

Σημειώσεις:
– Η τελική ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή, σχετικά εύπλαστη.
– Μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια από αυτά τα παραπάνω αλεύρια με άλλα της επιλογής σας, με αντίστοιχη συμπεριφορά στο ψήσιμο.
– Καλό είναι η μαγιά μας να μην είναι ξεθυμασμένη από κάποια πολύ παλιά ανοιχτή συσκευασία.

Ξεκινάμε τις λαγάνες μας!




– Σε μπολ ρίχνουμε τα 100 ml χλιαρο-ζεστού νερού και ανακατεύουμε καλά το μέλι να διαλυθεί, 1 κ.σ. αλεύρι και μετά τη μαγιά. Το αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί.

– Σε μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το ταχίνι με λίγο νερό, φέρνοντάς το σε μια πιο ρευστή μορφή.

–  Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, αλάτι και ψύλλιο, ρίχνουμε το ενεργοποιημένο μίγμα με τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι, το αλάτι και 1-2 κ.σ. λάδι.

– Ανακατεύουμε με πιρούνι στην αρχή και μετά ζυμώνουμε για λίγο (αν τυχόν νιώθουμε ότι το χρειάζεται η ζύμη πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακόμη), προσθέτουμε 1-2 κ.σ. λάδι ακόμη και φέρνουμε η ζύμη μας σε μορφή εύπλαστης μπάλας. 

– Αφήνουμε τη ζύμη μας στο σκεπασμένο με διαφάνεια, λαδωμένο μπολ, σε κλειστό φούρνο στους 40 με 50 βαθμούς (μετά το 10λεπτο τον κλείνουμε εντελώς, το ζεστό περιβάλλον θα παραμείνει εντός του) για 45-60 λ., μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.

– Μετά το πρώτο φούσκωμα, απλώνουμε τη ζύμη μας με τα χέρια σε ταψί, σχηματίζοντας 1 μακρόστενη λαγάνα (ή 2 μικρές), την σκεπάζουμε για άλλα 30 περίπου λεπτά (ή και παραπάνω) με χαρτί ψησίματος ή διαφάνεια και από πάνω πετσέτα για ένα 2ο φούσκωμα (μπορείτε να την τοποθετήσετε και στο σχετικά ζεστό από πριν φούρνο).

– Μετά το 2ο φούσκωμα, πιέζουμε τη ζύμη μας με τα δάχτυλα, βυθίζοντας τα, διάσπαρτα στην επιφάνειά της.

– Την περνάμε από πάνω με το πινέλο, με μέλι-ταχίνι-νερό ανακατεμένα καλά και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι!  

Ψήνουμε τη λαγάνα μας σε προθερμασμένο φούρνο γύρω στα 25 έως 30λ στους 200 βαθμούς ,στη μεσαία θέση στις αντιστάσεις, μέχρι που παίρνει και το υπέροχο χρώμα που βλέπετε!
(*Από τα 20′ και μετά ρίχνουμε μια ματιά να δούμε πως πάει το ψήσιμο ενώ αν νιώθουμε ότι ο φούρνος μας δε τους δίνει το χρώμα που περιμένουμε, μπορούμε να βάλουμε το τελευταίο 5λεπτό στον αέρα να ξεροψηθούν καλύτερα).

* Εναλλακτική της κλασικής λαγάνας δοκιμάστε να κάνετε και μια με κουρκουμά, κομμένα κομμάτια λιαστής τομάτας διάσπαρτα βυθισμένα στη ζύμη και θυμάρι. Περάστε την πριν την ψήσετε με το λάδι της λιαστής τομάτας στην επιφάνειά της για ένα υπέροχο χρώμα και γεύση! 



 

Έτοιμες, πανέμορφες και πεντανόστιμες!

Η κλασική και μια “πειραγμένη” με λιαστή τομάτα δίπλα – δίπλα!

Και οι δύο τους… εξαφανίζονται τάχιστα!

Δώστε τα συγχαρητήρια που αρμόζουν στον εαυτό σας και στην προσπάθειά σας!

Καλή σας απόλαυση.

* Για τυχόν απορίες/διευκρινίσεις κλπ, είμαι πάντα στη διάθεσή σας μέσω μηνυμάτων στο facebook ή στο instagram

Σας περιμένω να βγάλετε και εσείς πολλές όμορφες φωτογραφίες και να με κάνετε @tag ώστε να χαρώ και εγώ πραγματικά με τη χαρά σας και να τις κοινοποιήσω στο instagram account μου!

 

Και για κάποιους (λίγους μάλλον) που δεν έχουν δοκιμάσει τις παρακάτω κλασικές συνταγές μου σε αρτοπαρασκευές, τους προτρέπω να το κάνουν τάχιστα!

♦  Η πάντα πετυχημένη, βασική συνταγή μου με ξηρή μαγιά για ένα τέλειο καρβελάκι, ένα υπέροχο ψωμί χωρίς γλουτένη…δοκιμάστε την.

♦  Μην αμελήσετε να μελετήσετε ίσως την πιο hot, μία από τις πιο πετυχημένες ίσως συνταγές του blog μου, τις μοναδικές σουβλακόπιτες χωρίς γλουτένη, καλύτερες και από τις “κανονικές”.

♦  Φύγαμε  για ένα virtual ταξίδι στην Αμερική με τα υπέροχα αυτά american Bagels, τα ιδιαίτερα αυτά ψωμάκια!

 



_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Instagram

Λαγάνα, κλασική και αγαπημένη
Tagged on: