Εμείς στην piazza Duomo, περιτριγυρισμένοι από τι άλλο.. τουρίστες!

Μιλάνο. Το οικονομικό κέντρο του ιταλικού βορά, η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, η καρδιά της ιταλικής μόδας, με τις απαστράπτουσες βιτρίνες, την επιβλητική Piazza Duomo, το εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίσμα της Galleria Vittorio Emanuele II, τα all-time-classic απογευματινά ιταλικά aperitivo! Δεν μπορεί να συγκριθεί κατά την γνώμη με την μαγεία της “Αιώνιας πόλης”, ή την γοητευτική, παραμυθένια Φλωρεντία, αλλά για μας που τα ταξίδια αποτελούν ετήσιο στόχο και όνειρο, το Μιλάνο ως ένας πιθανός προορισμός, κοντινός, εύκολα προσβάσιμος και σίγουρα οικονομικός (σε ό,τι έχει να κάνει τουλάχιστον με τα αεροπορικά εισιτήρια) δεν θα μπορούσε να λείψει ως μια επιλογή για ένα διήμερο/τριήμερο city break.

Φωτογραφικά κλικς από τη βόλτα μας στην πόλη.

 


Το Μιλάνο λοιπόν το επισκεφτήκαμε πριν 7 χρόνια και έτυχε να είναι και το τελευταίο “ανέμελο” ταξίδι μου στο εξωτερικό.. αυτό χωρίς την αγωνία/προετοιμασία/οργάνωση που απαιτεί με αυστηρότητα η “φίλη μας” πλέον η κοιλιοκάκη. Το Μιλάνο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το επισκεφτούμε ξανά σε λίγους μήνες, οπότε πλέον απαιτείται και η από πριν προετοιμασία μας. Όπως έχω γράψει και στα άρθρα μου για την Νάπολη, την Φλωρεντία και την Ρώμη αλλά και όπως γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν επισκεφτεί την Ιταλία, κάθε πόλη είναι και ένας διαφορετικός παράδεισος κοιλιοκακικού, με εντυπωσιακά μέρη από εντελώς 100% senza glutine μαγαζιά, μέχρι πιστοποιημένα ristorante από τον εκεί σύλλογο που σερβίρουν και πιάτα χωρίς γλουτένη, επιλογές για παγωτό πιθανά σε κάθε gelateria κ.ο.κ.  

Προσπάθησα να βγάλω ένα short list από επιλογές το οποίο μπορείτε να βρείτε παρακάτω. Φυσικά μετά το ταξίδι θα ακολουθήσει αναλυτικό update με επιμέρους κριτικές και σχόλια!

* Update*
Αναλυτικά για τις εμπειρίες μου από το ταξίδι μου στα τέλη Ιούνιου 2018
επισκεφτείτε το αντίστοιχο άρθρο milano-part-2!

Α day without gluten in Milano – Map

Από τα πιο εντυπωσιακά gluten free μαγαζιά που έχω δει – προς το παρόν σε φωτογραφίες μόνο, σε κάποιους μήνες και από κοντά (συναγωνίζεται με κάποια που επισκέφτηκα στο Παρίσι!) το GluFree (Forno senza glutine), ένας 100% senza glutine φούρνος – ζαχαροπλαστείο – delicatessen – ένας gluten free παράδεισος θα έλεγα με μια λέξη, σε δύο πλέον σημεία στο Μιλάνο, στο ευρύτερο κέντρο και τα δύο. Με αλμυρές και γλυκές επιλογές που πραγματικά σε κάνουν να ζορίζεσαι να πιστέψεις ότι υπάρχουν σε ένα μαγαζί απολύτως gluten free (από τις 8 το πρωί μέχρι στις 7:30 το απόγευμα, εκτός Κυριακής). Με άνετο χώρο για να κάτσεις, να πιεις τον καφέ σου και να ξαποστάσεις απολαμβάνοντας μέχρι τελικής πτώσης…

Άλλη μια pacticceria 100% senza glutine το PÀN PER ME Gluten Free Bakery (Δευτέρα με Σάββατο 8πμ με 7μμ και Κυριακή 9πμ με 6μμ), γλυκές και αλμυρές επιλογές, αρτοσκευάσματα, πίτσες, μπισκότα, ψωμιά, ο κατάλογος είναι ατελείωτος! Βοnus, έξτρα περιποίηση τις Κυριακές με επιλογή από 4 διαφορετικά brunch χωρίς γλουτένη!

* ..και εκεί που είμαι έτοιμος να κλείσω το άρθρο, λέω εντάξει, αρκετές είναι αυτές οι επιλογές που βρήκα, ανακαλύπτω και το Via dalla spiga Milano με τα δύο gluten free μαργαριτάρια του, το Bistro Cafe Restaurant για φαγητό, απεριτίβο κλπ και τον αντίστοιχο φούρνο – Bottega τους με τα εκπληκτικά καλούδια!

Οι εικόνες από τις σελίδες τους και τα λόγια τους από το επίσημο site τους που παραθέτω σε ελεύθερη μετάφραση νομίζω ότι φτάνουν:

Με εξέπληξαν οι κοινωνικές επιπτώσεις του κόσμου των τροφικών δυσανεξιών, τα προβλήματα που αυτές οι ανάγκες δημιουργούν στις σχέσεις μας με τους άλλους… Για έναν εραστή τροφίμων και μαγειρέματος κάθε μορφή περιορισμού είναι ένα είδος «διάκρισης»!… Η δυσκολία δεν είναι να αρχίσουμε … Η δυσκολία είναι να σταματήσουμε!

Το Peperino (Cucina Napoletana, Pizzeria) είναι ένα μαγαζί  για το οποίο δεν χρειάζεται να γράψει κάποιος κοιλιοκακικός κάτι. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στο ειδικό menu του. Σταματώ εκεί!

Το Joia νομίζω είναι μια άλλη κατηγορία μαγαζί, να το πω καλύτερα είναι μια κατηγορία μόνο του. Αν είσαι της φαν της vegan δημιουργικής κουζίνας, με πιάτα υψηλής αισθητικής αυτό είναι το μέρος σου. Τιμές υψηλές στην πλειοψηφία τους, για πιο “παλέψιμο” menu υπάρχει και το il bistrot del joia (η πιο οικονομική εκδοχή του joia).

Στην porta ticinese, πολύ κοντά σε ένα από τα δύο GluFree που ανέφερα πιο πάνω υπάρχει το Βebop, ristorante, με ένα πλούσιο και ταυτόχρονα ποιοτικό μενού χωρίς γλουτένη. Δηλώστε το απλά με το που καθίσετε και η εξυπηρέτηση είναι δεδομένη.

Άλλη μια επιλογή είναι το Le Specialità ένα vero ristorante και μια vera pizzeria όπως δηλώνουν, με αυθεντικές ιταλικές πίτσες και άλλες επιλογές, εξυπηρέτηση ύστερα από ενημέρωσή τους.

Ristorante-pizzeria στο πιστοποιημένο Cook Window.

Για παραδοσιακό ριζότο στην Τaverna Guyot.

Υπέροχα Arepas χωρίς γλουτένη δεν απολαμβάνουμε μόνο στο Los Loros, αλλά και στο Μιλάνο! Ristorante Venezuelano λοιπόν και Αrepa’z, η επιλογή μας.

Οπωσδήποτε επίσκεψη και στο γνωστό και από την Ρώμη Mama Eat (Molto più che Gluten Free!) – μόλις αυτό ανοίξει βέβαια, πολύ σύντομα σύμφωνα με τη σελίδα τους, για pizza και πολλά άλλα ιταλικά πιάτα gluten free.

Καταστήματα, σούπερ μάρκετ, βιολογικά κλπ σίγουρα θα βρεθούν στην βόλτα σας αλλά αξίζει η αναφορά και στο Bontà Senza Limiti. Μαγαζί αποκλειστικά για αγορά προϊόντων χωρίς γλουτένη, για κοιλιοκακικούς (Alimenti per celiaci) σχετικά κοντά στο κέντρο.

Για gelato επιλογή σίγουρη είναι η γνωστή αλυσίδα Grom, με πολλά σημεία πώλησης και στο Μιλάνο (δείτε τα διάφορα μέρη στη σελίδα τους, αλλά και στο χάρτη που έχω φτιάξει), 100% φυσικά χωρίς πρόσθετα χημικά, κατάλληλα σύμφωνα και με την σελίδα τους και για κοιλιοκακικούς. Ενημερώνουμε, επιλέγουμε από τις επιτρεπόμενες γεύσεις και όλα είναι τέλεια!

Επιλογές σε παγωτά senza glutine σίγουρα μπορούν να βρεθούν και σε άλλες τζελατερίες, προσωπικά έχω εξυπηρετηθεί σε αρκετά μαγαζιά και πόλεις της Ιταλίας!

Πιστοποιημένα εστιατόρια και μαγαζιά που εξυπηρετούν χωρίς γλουτένη μπορείτε να ανακαλύψετε αρκετά στη βόλτα σας. Ανοιχτά τα μάτια σας για senza glutine λοιπόν ή για την σήμανση certificati AIC (Associazione Italiana Celiachia) από τον αντίστοιχο σύλλογο Κοιλιοκάκης στη Ιταλία.Οι αντιθέσεις της πόλης μέσα από δύο φωτογραφίες μου.

Αν οι πτήσεις σας είναι για Bergamo και τελικά αποφασίσετε να διαθέσετε μια μέρα για να βολτάρετε στην Citta Alta της, μπορείτε να επιλέξετε για φαγητό:

– το ονομαστό Ristorante Pizzeria Byron με εξειδίκευση σύμφωνα με τη σελίδα τους σε περιπτώσεις δυσανεξιών και σούπερ gluten free ζύμη πίτσας,

– για κάτι πιο καλό σε ποιότητα/ατμόσφαιρα (κρεατικά κ.α) στην Citta Alta, γνώστες του θέματος La Tana Ristorante,

– ενώ για ψωμιά, προϊόντα φούρνου, γλυκά κ.α. στο αποκλειστικά senza glutine Ιl fresco senza glutine (δυστυχώς σχετικά πιο μακριά από το κέντρο),

– για γρήγορη οικονομική λύση μια απλή σχετικά τρατορία κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό το Charlot Βergamο (στη Via Andrea Fantoni, 4) και

– κλασικά gelato στην γνωστή αλυσίδα Grom (με ένα υποκατάστημα στην Viale Papa Giovanni XXIII, 60)

Για όσους μαζί με το Μιλάνο συνδυάσουν και ένα ταξιδάκι στο Como υποψήφια gluten free spots με μια πολύ γρήγορη αναζήτηση (σίγουρα θα βρείτε και αρκετά άλλα)

– το Ristorante in centro με πολλές gluten free επιλογές όπως pizza, lasagne κ.α.

– το ristorante Osteria L’ Angolo del Silenzio με ειδικό menu per celiaci

– η L’Antica Trattoria με αρκετές επιλογές, γνώστες του θέματος και

– στο Bellagio με επιλογές σε pasta και πίτσα senza glutine το La fontana Βellagio.

Για το αν θα περάσει καλά κάποιος καλά στο Μιλάνο δεν νομίζω να τίθεται θέμα συζήτησης, το που θα πρωτοπρολάβει να φάει και να απολαύσει χωρίς γλουτένη λιχουδιές σίγουρα αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα…

Αναλυτικά για τις εμπειρίες μου από το ταξίδι μου στα τέλη  Ιούνιου 2018 επισκεφτείτε το αντίστοιχο άρθρο milano-part-2!_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Instagram

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Μιλάνο
Tagged on: