Το Στρασβούργο γνωστό για την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άλλη μια υπάρχει και στις Βρυξέλλες, μια πόλη που είχα την χαρά να επισκεφτώ με αφορμή και το Rock Wercher) αλλά και για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βρίσκεται στην Αλσατία, στη βορειοανατολική Γαλλία στο δυτικό κομμάτι του Ρήνου. Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικό σημεία “επαφής” της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς περνώντας απέναντι μια γέφυρα και διασχίζοντας τον ποταμό Ρήνο, βρίσκεσαι ξαφνικά σε λίγα λεπτά στη Γερμανία και στην πόλη του Kehl!

Πέρα από τα μοντέρνα αλλά και ορισμένα αδιάφορα κτίρια που στεγάζουν ευρωπαίους αξιωματούχους και κάθε λογής επιτροπές λίγο πιο περιφερειακά, η ίδια η πόλη στο κέντρο της εκμεταλλευόμενη και το υγρό στοιχείο από τον παραπόταμο Ιλλ που την διασχίζει, διατηρεί μια ιδιαίτερη γραφικότητα, με τους σχηματισμούς από τα κλασικά επιβλητικά κτίρια της κεντρικής Ευρώπης να δεσπόζουν χαρακτηριστικά, με τα μεσαιωνικά στοιχεία να ξεπροβάλλουν σε κάθε γωνιά, με τα διάφορα ξύλινα πολύχρωμα στοιχεία να διανθίζουν υπέροχα το τοπίο και τα πλακόστρωτα δρομάκια να σε προσκαλούν μεθυστικά να χαθείς στο διάβα τους.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες εκδρομές γίνονται προς το Στρασβούργο, ενώ υλοποιούνται πλέον πολλές σχολικές εξορμήσεις και από Ελλάδα, οπότε (με αφορμή και κανα 2 φίλους που έψαχναν για επιλογές) είπα να μαζέψω τις χωρίς γλουτένη επιλογές μας και για αυτήν την πόλη. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τον χάρτη με τα gluten free σημεία που εγώ εντόπισα και τα παρουσιάζω στην συνέχεια του κειμένου.

Α day without gluten in Strasbourg – Map

Όσοι την επισκεφτούν, πρέπει να είναι λίγο προσεχτικοί με τις ώρες λειτουργίας καθώς συνήθως κάποια καταστήματα κλείνουν σχετικά νωρίς (7μ.μ.) ενώ άλλα παραμένουν κλειστά Κυριακή ή Δευτέρα. Τσεκάρετε λοιπόν οπωσδήποτε μέρα και φυσικά ώρες λειτουργίας από τα links που ανοίγουν στα ονόματα  των καταστημάτων.


Ξεκινάμε με το παλαιότερο και πιο ιστορικό εστιατόριο-cafe χωρίς γλουτένη της πόλης το La Pause Quinoa. Ένα μέρος 100% χωρίς γλουτένη στο κέντρο της πόλης, με γρήγορες επιλογές φαγητού, vegan pizza και burger, φυσικά αρκετές επιλογές με βάση την κινόα όπως φαίνεται και από το όνομά του, γλυκά αλλά και αρτοσκευάσματα!

Το L’Eden Sans Gluten είναι από τα πρώτα εστιατόρια που είχα σημειώσει εδώ και πολύ καιρό, σερφάροντας στο διαδίκτυο, βλέποντας ενίοτε τις υπέροχες χωρίς γλουτένη δημιουργίες τους. Το εναλλακτικό αυτό εστιατόριο βρίσκεται εύκολα στην Place Arnold και μας υποδέχεται με χειροποίητο ψωμάκι χωρίς γλουτένη και πλούσιο μενού με επιλογές από pizza και burgers μέχρι fallafels, παέγια, fish ’n chips και άλλα πόσα ενώ και τα γλυκά του φαίνονται πραγματικά μοναδικά!
Αλλά επειδή Εδέμ χωρίς γλουτένη (l’eden sans gluten) δεν γίνεται μόνο με ένα εστιατόριο, οι συγκεκριμένοι δημιούργησαν στο κέντρο της πόλης άλλον έναν παράδεισο sans gluten και sans lactose παρακαλώ, ένα αρτοζαχαροπλαστείο-καφέ πραγματικό “ναό” των χωρίς γλουτένη επιλογών. Το L’Eden Libre de Gluten μας περιμένει λοιπόν κεντρικά με υπέροχες δημιουργίες από το πρωί μέχρι τις 18.30 (εκτός Δευτέρας και Κυριακής που είναι κλειστά). Η πρόσφατη φωτογραφία τους αρκεί για το τί θα συναντήσετε!

Το L’Instant Plaisir θα θέλεις να το επισκεφτείς με το που σερφάρεις στη σελίδα τους, με τα σήματα gluten free και sans gluten να κυριαρχούν. Δυστυχώς είναι λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, με το εστιατόριό τους να βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Illkirch Baggersee, ενώ έχουν και δεύτερο σημείο μια καφετέρια – ζαχαροπλαστείο με ελαφριά γεύματα κλπ. λίγο πιο κοντά στην route de Polygone.

To Mzelle Sans Gêne είναι ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής στην Grand’Rue στο κέντρο του Στρασβούργου, ένα μικρό μαγαζάκι για να προμηθευτείς αρτοσκευάσματα, γλυκά, αλλά και αλμυρά σνακ, όλα χειροποίητα. Σημαντικό να αναφερθεί ότι προϊόντα τους μπορούν να βρεθούν και σε διάφορα καφέ ή βιολογικάδικα της πόλης  (Σημεία πωλησης προϊόντων Mzelle Sans Gêne)

Το Pur etc είναι μια αλυσίδα καταστημάτων με γρήγορες αλλά ταυτόχρονες υγιεινές vegan και vegetarian επιλογές. Στα τέσσερα καταστήματά τους στο Στρασβούργο μπορείς να βρείς από σνακ και ελαφριά γεύματα μέχρι πιάτα κανονικά αλλά και γλυκά. Για πιο αναλυτικά δείτε την κάρτα του menu τους, πάντα με τη σήμανση φυσικά sans gluten σε κάποιες από τις επιλογές τους.

Στην ίδια ακριβώς λογική και το Velicious και αυτό κοντά στη Place Arnold δίπλα στο L’Eden Sans Gluten, με επιλογές bio και vegan αλλά και με την λατρεμένη σήμανση δίπλα από τα επιτρεπόμενα πιάτα.

Τέλος, όπως με ενημέρωσε και η καλή φίλη μας (και ταξιδιωτικός ανταποκριτής) η Λένα, που μόλις πριν λίγες μέρες επέστρεψε από το ταξίδι της εκεί, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια που είχαν ενημερωθεί από πριν την διατροφική της ιδιαιτερότητα, ενώ φυσικά στα super market που επισκέφτηκε, οι επιλογές στα ράφια ήταν υπεραρκετές!

* Αν τυχόν σας χρειαστεί ο σούπερ αναλυτικός οδηγός μου για το Παρίσι σας περιμένει!

_
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Στρασβούργο
Tagged on: