Kρήτη. Πάσχα 2023.  Επίσκεψη λοιπόν μετά από χρόνια στο νησί που έκανα τα πρώτα βήματά μου ως παιδάκι, στο νησί που υπάρχουν διάσπαρτοι οικογενειακοί φίλοι, κουμπάροι, γνωστοί και φίλοι, πάσχοντες ή μη! Στο νησί με τις ατελείωτες ομορφιές, τις εικόνες, τις γεύσεις, με τα τοπία να εναλλάσσονται από περιοχή σε περιοχή. Λίγες οι μέρες της Πασχαλινής απόδρασης μας, τα καταφέραμε όμως όσο μπορούσαμε καλύτερα να δούμε πολλά, να γυρίσουμε, να απολαύσουμε διάφορες νοστιμιές και φυσικά όσο το δυνατόν πιο σίγουρες χωρίς γλουτένη επιλογές.

Τα τραπεζώματα και οι επισκέψεις σε φίλους ήταν αρκετές, οπότε δεν κατάφερα να επισκεφτώ όσα εστιατόρια θα ήθελα. Σε όσα λοιπόν είχαμε τη χαρά να απολαύσαμε το φαγητό μας, αυτά και καταγράφω αναλυτικά στο post μου παρακάτω.

Αυτά αλλά και όλα τα υπόλοιπα που είχα σημειώσει από πριν – ως πιθανά σημεία εξυπηρέτησης (από εμπειρίες και σχόλια πασχόντων που επισκέφτηκαν το νησί πρόσφατα ή πασχόντων που μένουν στην Κρήτη – τους ευχαριστώ όλους για την προσπάθεια καταγραφής όλων των πιθανών σημείων στα δικά τους fb groups) μπορείτε να τα βρείτε στο όλα μαζεμένα στον σούπερ αναλυτικό χάρτη που έχω ετοιμάσει!


Τα χωρίς γλουτένη σημεία της Κρήτης,
όσα επισκέφτηκα και περιγράφω πιο κάτω με τις αντίστοιχες φωτογραφίες μου,
τα υποκαταστήματα του Σαββοϊδάκη,
αλλά και αρκετά ακόμη εστιατόρια/σημεία εστίασης/μαγαζιά με προϊόντα σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Αγ. Νικόλαο, Σητεία κ.α.
στα οποία σύμφωνα με φίλες/ους υπάρχει διάθεση εξυπηρέτησης,
(είτε γνωρίζουν από πριν, είτε έχουν ενημερωθεί από φίλους και έχουν αναφερθεί σε σχετικές λίστες προτεινόμενων εστιατορίων)!

Α day without gluten in Crete – Map
Aπρίλιος 2023

Η λίστα των καταστημάτων είναι προφανώς ενδεικτική και οι επιλογές αποτελούν “πιθανά σημεία εξυπηρέτησης χωρίς γλουτένη”. Πιθανότατα υπάρχουν και αρκετά ακόμη σημεία στα οποία έχουν εξυπηρετηθεί κατά διαστήματα φίλοι πάσχοντες και δεν είναι στη λίστα μου, όπως επίσης είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί – εκτός κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων, για την επιμόλυνση σε κοινές κουζίνες/χώρους παρασκευής. Οπότε έγκειται στον κάθε έναν προσωπικά να επικοινωνήσει με τον εστιάτορα/εκάστοτε υπεύθυνο κουζίνας και αν νιώσει ασφαλής από την διάθεση/τρόπο αντιμετώπισης μπορεί να επιλέξει το αντίστοιχο κατάστημα.


Cards in ENGLISH

Lists of (friendly) Gluten Free places in Heraklion, Chania & Rethymnon  (check above map as well)


Ξεκινάμε λοιπόν…

Άφιξη βραδάκι στην πόλη του Ηρακλείου και η επόμενη μέρα με βρήκε πρωί πρωί στην γύρα για προμήθειες. Πέρασα λοιπόν από το κατάστημα του Σαββοειδάκη στο κέντρο της πόλης, από όπου πήρα ένα χωρίς γλουτένη κέικ σοκολάτας και φέτες κομμένες ψωμιού συσκευασμένες για το καθημερινό μου πρωινό. Επίσης πέρασα για gluten free ψώνια και από το Περί καλού, στο οποίο μπορείτε να βρείτε μια αξιόλογη γκάμα χωρίς γλουτένη προϊόντων στο κέντρο της πόλης. Ο Χαλκιαδάκης μου “ξέφυγε”…

Το πρώτο εστιατόριο που επισκέφτηκα στο Ηράκλειο ήταν το Πεσκέσι! Και πολύ καλά έκανα… Σε ένα προσεγμένο περιβάλλον, με πιάτα που αποπνέουν Κρήτη και δημιουργικότητα, διάλεξα ένα μοναδικό, ένα πεντανόστιμο πιάτο (“Κρεακάκκαβος” – μια αρχαία συνταγή από τους Δειπνοσοφισταί του Αθηναίου, όπως έγραφε και ο κατάλογος) στο οποίο κάνανε μια αλλαγή σε ένα από τα συνοδευτικά του μόνο, αντικαθιστώντας το με κάτι άλλο, ώστε να απολαύσω ολοκληρωμένα μια μοναδική εμπειρία! Προφανώς και σαλάτες, τυριά κλπ ολοκλήρωσαν αρμονικά το υπέροχο μεσημέρι μας! Να μην αμελήσω φυσικά να αναφέρω τα ξεχωριστά δικά τους αναψυκτικά από την οργανική τους φάρμα.

Οι φωτογραφίες μου νομίζω είναι ενδεικτικές της επίσκεψής στο υπέροχο Πεσκέσι.

 

 

 

 Μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη στο Ηράκλειο, μια ξεχωριστή ανακάλυψη ήταν το Veganato στο κέντρο της πόλης!

Με την απαιτούμενη προσοχή στην προετοιμασία, με υπέροχη εξυπηρέτηση από την Πελαγία, με τις εκπληκτικές πίτες του Μαρίνου Κοσμά που χρησιμοποιούν στο κατάστημα και με ένα εκπληκτικό vegan γύρο μανιταριών, απόλαυσα μια ΣΑΝΤΟΥΪΤΣΑΡΑ που κυριολεκτικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα συμβατικό! Και ειδικά για vegan, έχοντας φάει σε αρκετά αντίστοιχα vegan places στην Ευρώπη, μπορώ να πω ότι ίσως ήταν το πιο νόστιμο που έχω δοκιμάσει! 

Ημερήσια εκδρομή προς τα Χανιά και μια στάση και ένα καφεδάκι στο όμορφο λιμανάκι του Ρεθύμνου επιβεβλημένη. Το ίδιο απαραίτητο όμως, ήταν και το δικό μου χωρίς γλουτένη σνακ πάνω στο τραπέζι! 

 

Άφιξη στα πανέμορφα Χανιά! Εξερευνήσεις, βόλτες, περπάτημα και η ώρα του φαγητού!

Επιλέξαμε το Κρίταμον και δεν το μετανιώσαμε καθόλου! Ένας όμορφος χώρος, σε πολύ καλό σημείο, με άψογη εξυπηρέτηση… ακόμη και με gluten free φέτες ψωμιού! Τι παραπάνω να γράψουμε τώρα…

Με ένα menu πολύ δυνατό, με χαρακτηριστική τη σήμανση χωρίς γλουτένη “στα πιάτα μας” να μας δίνει την επιπλέον σιγουριά απόλαυσης ! Όσα πιάτα δοκίμασε η παρέα μας, gluten free ή μη, ήταν πραγματικά πεντανόστιμα, με ένα ξεχωριστό γλυκό κουταλιού στο τέλος να με μαγεύει!

 Αλλάζουμε πλευρά και κατευθυνόμαστε προς την περιοχή της Σητείας!

Επισκέψεις σε κουμπαριές, βολτούλα στο λιμάνι, μια πολύ ευχάριστη συνάντηση με τη φίλη Μαρία (την ευχαριστώ πολύ για τις gluten free προτάσεις της) και ώρα και για φαγητό! Στο σημείο με τα παραδοσιακά ρακάδικα της Σητείας, πάνω στο γραφικό λιμάνι της πόλης επιλέξαμε το Οινωδείο. Προσεκτικές επιλογές από το μενού σε πιάτα από τη φύση τους χωρίς γλουτένη και άλλο ένα γεύμα μας στο νησί ολοκληρώθηκε όμορφα! Δεν γινόταν να μην δεν πιούμε μια Φήμη ακόμη…)

 

 

Ύστερα από ένα ακόμη λουκούλειο τράπεζωμα στους κουμπάρους, φτάσαμε αισίως στην τελευταία μέρα μας στο νησί!

Μια απρόσμενη αλλά ιδιαιτέρως ευχάριστη, μια εντελώς τυχαία συνάντηση στο κέντρο του Ηρακλείου με φίλους… μας οδήγησε που αλλού… σε λίγες(!) ρακές ακόμη παρέα με μεζεδάκια από τη φύση τους χωρίς γλουτένη!

 

Έτσι λοιπόν ολοκληρώθηκε και το ολιγοήμερο οδοιπορικό μας στη Κρήτη. Στον αντίστοιχο λογαριασμό μου στο Instagram και στα σχετικά Highlights μπορείτε να δείτε στιγμές από το ταξίδι μας!

Γεροί να είμαστε να ταξιδεύουμε, να μαζεύουμε εμπειρίες, να γευόμαστε (χωρίς γλουτένη) νοστιμιές και μακάρι να επισκεφτούμε σύντομα την υπέροχη Κρήτη και τους ανθρώπους της!_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Instagram

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στην Κρήτη
Tagged on: