Το κομμάτι αυτό της Ελλάδας, το ξεχασμένο από κάποιους, έχει να προσφέρει και αυτό στους επισκέπτες του, τη δική του ιδιαίτερη ομορφιά. Ιστορικά βουνά, παρθένες πλαγιές, μεγάλα επιβλητικά δάση, με το υγρό στοιχείο να παρεμβάλλεται και αυτό έντονα. Οι λίμνες και τα ποτάμια διανθίζουν αρμονικά το τριγύρω πράσινο τοπίο, με τους ορεινούς όγκους να ορθώνονται σα να θέλουν να προστατεύουν τα υπέροχα αυτά μικρά έργα ζωγραφικής, κρυφά τοπία, μαγικά.

Προσωπικά είχα την ευτυχία να περάσω τα πιο ανέμελα παιδικά μου χρόνια, στην τρυφερή ηλικία των 3 με 11 στην πόλη της Καστοριάς, παίζοντας κάτω από το καμπαναριό της Μητρόπολης, κάνοντας τον γύρο της λίμνης με το ποδήλατό μου, τρέχοντας σε στενά σοκάκια ανάμεσα σε παλιά αρχοντικά στο Ντολτσό, αγναντεύοντας το Βίτσι απέναντι από το Νταηλάκι, ψαρεύοντας για ώρες, μέρες .. καλοκαίρια ολάκερα, στη λίμνη!

Ενίοτε την επισκέπτομαι – όχι όσο συχνά θα ήθελα είναι η αλήθεια, ανατρέχοντας στις παιδικές μου θύμησες με αγάπη αλλά και με μια γλυκιά μελαγχολία.

Η υπέροχη θέα που αντίκρισα από την κορυφή του χιονοδρομικού κέντρου, στο Βίτσι της Καστοριάς πριν λίγα χρόνια! Εικόνα που πραγματικά σου κόβει την ανάσα…

Με αφορμή λοιπόν τη σχέση μου με την Καστοριά και την επαναλαμβανόμενη αναζήτηση από διάφορους φίλους και φίλες για μέρη που μπορούν να εξυπηρετηθούν με επιλογές χωρίς γλουτένη, προσπάθησα να συγκεντρώσω κάποια μέρη στα Ιωάννινα, την Καστοριά και τη Φλώρινα, στα οποία μπορεί κάποιος να εξυπηρετηθεί.

Προφανώς και δεν έχω επισκεφτεί όλα τα παρακάτω μέρη και σίγουρα μπορεί είτε να υπάρχουν και άλλα είτε κάποια από αυτά της λίστας μπορεί τελικά να μην είναι και απολύτως ασφαλή, ειδικά σε καταστάσης πολυκοσμίας.

Σίγουρα όμως αποτελούν μια καλή “μαγιά” για ξεκίνημα αναζήτησης, αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν αναφερθεί από ομοιοπαθείς μας, ενεργούς κατοίκους αυτών των περιοχών. Όπως κάνουμε και για οποιοδήποτε άλλο εστιατόριο επισκεπτόμαστε, ενημερώνουμε αναλυτικά για το θέμα μας, το σερβιτόρο/εστιάτορα/μάγειρα κλπ, αντιλαμβανόμαστε τις γνώσεις αλλά κυρίως τη διάθεσή του ή όχι, να μας εξυπηρετήσει και πράττουμε ανάλογα.

Ιωάννινα/Καστοριά/Φλώρινα – Χάρτης

Στον χάρτη θα βρείτε αναλυτικά όλες τις διευθύνσεις όλων των καταστημάτων που αναφέρονται παρακάτω.
* * * ΜΑΙΟΣ  2018 * * *

  

Ξεκινάμε από τα Ιωάννινα..

Και πως θα γινόταν να μην ξεκινήσουμε από εκεί, όταν στην πόλη των Ιωαννίνων υπάρχει το ένα και μοναδικό sweet & coffee & gluten free Τhe Cake’s Home. Η χρυσοχέρα Αφροδίτη έχει στήσει ένα γλυκό παράδεισο gluten free εδεσμάτων για όλους μας!

Μεταφέρω αυτούσια κουβέντα με τη γυναίκα μου μέσα στο Πάσχα, που είχαμε κάποιες μέρες οφ.  “Τα Ιωάννινα είναι μακριά?“.. “Όχι πάρα πολύ, αλλά όσο να ναι. Γιατί?“.. “Να μωρέ, έλεγα μήπως πεταχτούμε μέχρι το Cake’s House μια βόλτα,… εννοείται και στη λίμνη και στη λίμνη!” Τελικά όχι δεν την κάναμε την αυθημερόν τρελίτσα μας!

Την αφήσαμε για μια άλλη φορά, που δε θα αργήσει είμαι σίγουρος!

* Δυστυχώς, …πραγματικά δυστυχώς, όπως με ενημέρωσε η Αφροδίτη, ο gluten free παράδεισος της στα Ιωάννινα δεν λειτουργεί εδώ και κάποιες λίγες μέρες. Για σοβαρούς λόγους πέραν των δυνάμεων της, το μαγαζί έκλεισε και θα παραμείνει κλειστό για ένα άγνωστο χρονικό διάστημα. Όπως ανέφερα και στην ίδια, εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι οι δρόμοι της με όλους τους φίλους τους κοιλιοκακικούς θα ξανασυναντηθούν με τον Α ή Β τρόπο, σε αυτό ή σε άλλα μέρη και σημεία της Ελλάδας… Αφροδίτη περιμένουμε!

Για φαγητό πάντα μετά από ενημέρωση των υπευθύνων, μπορούμε να απολαύσουμε γιαννιώτικα και άλλα πολλά πιάτα στα παρακάτω : στο εστιατόριο Μυροβόλος με θέα τη μαγευτική λίμνη, στη ιδιαίτερη Στοά Λούλη στην Ανεξαρτησίας δίπλα από το Cake’s Home, στο Chicken house στη Δωδώνης και τα δύο, ενώ επιλογή μας αποτελεί και η όμορφη Μυσταγωγία.

Mια ακόμη επιλογή στο Πάρκο του Ναυτικού Ομίλου αλλά και η Πράσινη Γωνιά στη Βουνοπλαγιά. Με “επιφύλαξη” γλυκά ίσως να μπορούν να βρεθούν στο Νούσια, ενώ ύστερα και από επικοινωνία μου με τον υπεύθυνο του Γατίδη υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας των γνωστών προϊόντων Γατίδη Fresh χωρίς γλουτένη από την Γλυκιά Αρτογεύση (με στόχο τους να καθιερωθεί μία φορά την εβδομάδα να βρισκόνται στα Γιάννενα, δια μέσου του συνεργάτη τους). Τέλος για ωμούς ξηρούς καρπούς, βιολογικά, συσκευασμένα και κάποια άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη, μπορείτε να επισκεφτείτε το Γεύσεις και Αρώματα στο κέντρο, με τον Θοδωρή να σας εξυπηρετεί όντας καλός γνώστης του θέματος.

Για τα τελευταία νέα και τυχόν αλλαγές σε gluten free σημεία στα Ιωάννινα (και όχι μόνο) μπορείτε να μελετήσετε την ιστοσελίδα του συλλόγου Εστία της κοιλιοκάκης

Μαγευτικές εικόνες της Καστοριάς μέσα από τον φωτογραφικό μου φακό!

Για την αγαπημένη μου Καστοριά οι επιλογές μας είναι αρκετές, πάντα βέβαια ύστερα από συνεννόηση και τις ανάλογες διευκρινήσεις, στο Στέκι της Παρέας, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στην πόλη (ζητάμε τον Κωστή), στο Αλλοτινό στη Λεωφόρο Κύκνων, στο Ντολτσό στην αντίστοιχη ιστορική πλατεία με πολύ προσοχή πάντως και επιφύλαξη.

Επιλογή στους Αμπελόκηπους είναι και το Αθήρι  (ζητάμε την Λίτσα), ενώ έχουμε απολαύσει εδέσματα και στο μεζεδοπωλείο Κράτεργο (μιλάμε με την Γιάννα), στο οποίο μας περιποιήθηκαν υπέρ του δέοντος! Τέλος, μπορούμε να εξυπηρετηθούμε και στη Μυλόπετρα στο Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό (αναπαράσταση προϊστορικού οικισμού νεολιθικής εποχής), συνδυάζοντας “…προϊστορία και ασφαλές φαγητό”, όπως πολύ γλαφυρά περιγράφει η φίλη μας!

Χαρακτηριστικό τοπίο που δε γινόταν να μην αποτυπωθεί και σε φωτογραφία
(από τις αγαπημένες μου) σε μια μας στάση, στο δρόμο από Καστοριά για Πισοδέρι.

 

Και ολοκληρώνουμε το οδοιπορικό μας με τη πιο απομακρυσμένη από τις τρεις, τη Φλώρινα.

Πολύ καλό φαγητό με ιδιαίτερη εξυπηρέτηση μπορούμε να βρούμε στο Κουκούτσι (συννενόηση με Σπύρο) – υπαρχει και η πιθανότητα επιλογής για μακαρόνια χωρίς γλουτένη, γαριδομακαρόναδα κ.α. αν υπάρχει διαθεσιμότητα, ενώ ομοίως και στο εστιατόριο Τέρψη, 5ο χιλ. Επαρχιακής Οδού Φλώρινας – Κ.Κλεινών (μιλάμε με τον Κώστα) θα μας περιποιηθούν ύστερα από συννενόηση.

Για υπέροχο μαγειρευτό φαγητό επισκεπτόμαστε τον Μαγειράκο στον πεζόδρομο, ο Ισαάκ μας περιποιείται σαν να είμαστε στο σπίτι μας, με εγγυημένη ποιότητα, φροντίδα και ασφάλεια! Τέλος υπάρχει και ένα πολύ γραφικό τσιπουράδικο στο οποίο θα σας προσέξουν, με καταπληκτική θέα στο ποτάμι που λέγεται Γεντέκι (συνεννόηση με Γιώργο). Bonus πρόταση από την φίλη μας, ένα πέρασμα από το πανέμορφο wine bar Αέροινο.

Στην περιοχή του Αμυνταίου, στο χωριό Σκληθρο για ιδιαίτερες ακριτικές σπεσιαλιτέ, τοπικές gourmet επιλογές και όχι μόνο, υπάρχει από το 1970 η ταβέρνα Θωμάς, με εντυπωσιακές κριτικές και βραβεία, φυσικά με ιδιαίτερη εξυπηρέτηση γενικά αλλά και αναγραφή αλλεργιογόνων!

Βέβαια, προσωπική μου γνώμη είναι ότι μπορούμε να εξυπηρετηθούμε σε πάρα πολλά μέρη – και αυτό ισχύει για παντού, αρκεί να μην γίνεται “κόλαση” από κόσμο και φυσικά το προσωπικό να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες μας. Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε και άλλα μέρη βασισμένοι στη δική σας διαίσθηση.

Αν πιστεύετε ότι αξίζει να αναφερθεί κάποιο μαγαζί ακόμη, έχετε να παρατηρήσετε κάτι άλλο, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Θα προσπαθώ να κρατώ τη λίστα ενημερωμένη, ίσως ακόμη και με την προσθήκη κι άλλων πόλεων στην ευρύτερη περιοχή.

* Ευχαριστώ ιδιαιτέρως και από καρδιάς την Αφροδίτη, την Γιάννα και τη Βερόνικα και φυσικά κάθε έναν από εσάς που έχει επικοινωνήσει με τα συγκεκριμένα μαγαζιά και έχει καταγράψει με τον έναν ή άλλον τρόπο αυτή τη δυνατότητα επιλογή μας. (Καλή επιστροφή Αφροδίτη!)

_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Instagram

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στη Βορειοδυτική Ελλάδα
Tagged on: