Χταποδάκι.. στον όρμο Παναγιάς!

Για την Χαλκιδική, δεν θα γράψω κάτι επιπλέον, παρά μόνο τα σχετικά με τα διατροφικά μας θέματα.. Ο,τιδήποτε άλλο για αυτήν, όποιο άλλο σχόλιο (καλό ή κακό), όποια άλλη περιγραφή, θα με έβαζε και εμένα στη λίστα τις γνωστές γραφικότητες και ατάκες που τη συνοδεύουν! Στα του φαγητού λοιπόν και μόνο, στην πανέμορφη αλλά και με τις γνωστές αδυναμίες της Χαλκιδική!

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στη Χαλκιδική – Χάρτης / Gluten free Halkidiki

***

Νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους σας που θα διαβάσετε τα παρακάτω, ότι και η χρονιά είναι δύσκολη οπότε κάποια από αυτά τα μαγαζιά μπορεί να μη δουλέψουν ή να δουλεύουν σε άλλους ρυθμούς και με άλλες συνθήκες. Επίσης ιδιοκτήτες, σεφ, μάγειρες ή προσωπικό αλλάζουν συχνά και πολλές φορές αλλάζει και η διάθεση και η προσοχή στην εξυπηρέτησή μας και λογικό είναι, κάποια από αυτά που γράφω μπορεί να μην ισχύουν πλέον!
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε καλό είναι, να προτιμήσουμε τελικά να φάμε κάπου που θα νιώσει ο καθένας μας ότι θα τον προσέξουν πραγματικά, έστω κι αν είναι ένα μικρό διακριτικό ταβερνάκι, εξηγώντας φυσικά πάντα με ευγένεια το σοβαρό της κατάστασής μας!
Τέλος, δεν χρειάζεται να αναφέρω, ότι φυσικά μπορούν να υπάρχουν πολλά ακόμη εστιατόρια – ταβέρνες που να σας έχουν εξυπηρετήσει ή να θέλουν να μας φροντίσουν, οπότε με το καλό, περιμένω και εγώ τυχόν προτάσεις ή αναφορές σας, για να τις προσθέσω!Θα ξεκινήσω με το κατεξοχήν καλοκαιρινό θέμα, το παγωτό χωρίς γλουτένη χα χα! Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να απολαύσω gelato gluten free και στο πρώτο πόδι στη Σίβηρη στο εκπληκτικό Via Gelato και στο δεύτερο πόδι στη Νικήτη στην πανέμορφη Gelateria Ksilaki. Και στα δύο μπορείτε να δροσιστείτε με χειροποίητο gelato, φτιαγμένο με αγάπη και φροντίδα, ενημερώνοντας και ρωτώντας προσωπικά τη Δέσποινα ή τον άντρα της στο πρώτο, την Άννυ ή την Δάφνη στο δεύτερο, επιλέγοντας κάποιες από τις μοναδικές τους γεύσεις ημέρας! Ειδικά στο αγαπημένο μου Via gelato που βρίσκεται και πολύ κοντά μας το καλοκαίρι, η απόλαυση του παγωτού παρέα με ένα χωρίς γλουτένη ιταλικό χωνάκι είναι πραγματικά μοναδική και τους ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτή τη δυνατότητα που μας έχουν δώσει!

Για φαγητό τώρα.. στο πρώτο πόδι, όπου βρίσκεται και η καλοκαιρινή μας βάση, δεν μπορώ να πω ότι επιδιώκω πολύ το φαγητό έξω. Λίγο ο αρκετός κόσμος, λίγο το ερωτηματικό της ποιότητας, λίγο η βιασύνη του καλοκαιριού που μπορεί να οδηγήσει σε λάθη στη κουζίνα, άσε που οι μαζώξεις σε φιλικά σπίτια με δικό μας φαγητό ή ψήσιμο δε συγκρίνεται φυσικά με τίποτε. Παρόλα αυτά έχω επισκεφτεί αρκετά έως πολλά θα έλεγα εστιατόρια ή ταβέρνες τα τελευταία χρόνια, με μικρή ή μεγάλη επιτυχία.. (και με μικρή ή μεγάλη επιμόλυνση χαχα). Δε θα τα αναφέρω όλα.. Θα γράψω αυτά που θεωρώ ότι το σύνολο : διάθεση για εξυπηρέτηση/ιδιαίτερη φροντίδα – αίσθηση ασφάλειας – ποιότητα, παίρνει ένα αρκετά καλό προς υψηλό βαθμό!

Λοιπόν ως επιλογές από την πλευρά που κοιτάει προς στο 2ο πόδι έχουμε το Bakalis Restaurant στο Πευκοχώρι, το Bakalis Sea Food Restaurant στην Χανιώτη, στα οποία μας εξυπηρέτησαν με προσοχή πολύ καλά, ενώ από την άλλη πλευρά μπορείτε να επιλέξετε ένα μικρό σχετικά ταβερνάκι τον Σήφη στο κέντρο της Φούρκας ή να  ανηφορίσετε προς την ορεινή Φούρκα για κρεάτα και σούβλες στον διαχρονικό Χρόνη (2 φορές φάγαμε φέτος το καλοκαίρι και μας πρόσεξαν άψογα) ή προς το Κασσανδρινό για πιατάρες με κρέατα στον Ζάχο.

Στο δεύτερο πόδι, πολλοί είναι οι φίλοι και γνωστοί που εξυπηρετούνται καλά και στο μέτρο του δυνατού προσεκτικά σε διάφορα σημεία. Επιλογές για εμάς λοιπόν, το ποιοτικό εστιατόριο Sea Food Restaurant Aρίστος στον Όρμο Παναγιάς (το επισκέφτηκα φέτος και μου άφησε άριστες εντυπώσεις – δείτε και τις φωτογραφίες πιο κάτω) η ταβέρνα Γοργόνα ή Πούλμαν στη Βουρβουρού και το Πόρτο Μαρίνα στο Πόρτο Κουφό. Tέλος αρκετοί φίλοι εξυπηρετούνται με κάποιες επιλογές και στην Γυρομάνια στη Νικήτη.

Νοστιμιές στον Αρίστο, στον Όρμο Παναγιάς (Καλοκαίρι 2020)

Στην επιστροφή σας από τη Χαλκιδική, αν δεν υπάρχει πίεση χρόνου και θέλετε κάτι να τσιμπήσετε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν του Πολυγύρου!

Οι επιλογές σας είναι 2 αλλά και οι δύο εκπληκτικές. Είτε λοιπόν κάνετε μια στάση στον Πολύγυρο και απολαμβάνετε τις εκπληκτικές γκουρμέ νοστιμιές του Σοφοκλή στην εκπληκτική Μαριγούλα (click για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο) – λογικά αποφεύγουμε τις πολύ “καυτές” ώρες της επιστροφής, που μπορεί λόγω κόσμου να μην βρούμε ούτε τραπέζι αλλά και η εξυπηρέτηση για εμάς θα είναι πιο δύσκολη και φυσικά τον ενημερώνουμε προσωπικά για το θέμα μας. Η άλλη μας επιλογή είναι να περάσουμε τον Πολύγυρο και να κατευθυνθούμε για σουβλάκια και όχι μόνο, προς τον ονομαστό Άγιο Πρόδρομο και συγκεκριμένα στον ξακουστό Μιλτιάδη. Με το που κάτσουμε, ενημερώνουμε ότι τα σουβλάκια μας τα θέλουμε από την καθαρή σχάρα (γνωρίζει καλά όλο το προσωπικό από τους τόσους δικούς μας που το έχουν επισκεφτεί), παραγγέλνουμε τις σπιτικές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και 2-3 σαλάτες και απολαμβάνουμε μέχρι τελικής πτώσης!
* Να προσθέσω και την επιλογή της εξοχικής ταβέρνας “το Χαγιάτι” και αυτή στον Άγιο Πρόδρομο, την οποία και πρέπει να επισκεφτώ κάποια στιγμή, καθώς είναι καλοί γνώστες της πάθησης

Σε μία από τις πολλές μας επισκέψεις στο Μιλτιάδη (Καλοκαίρι 2020)

Ευχές λοιπόν για ένα υπέροχο αλλά και προσεκτικό, χωρίς γλουτένη καλοκαίρι σε όλους μας!_
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Instagram

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στη Χαλκιδική
Tagged on: