Θα πω την αλήθεια.. άργησα. Δε θα γράψω κάποια δικαιολογία αλλά η αλήθεια είναι ότι άργησα! Όταν πριν 1,5 με 2 χρόνια περίπου, δοκίμασα τη μοναδική κρέμα Gianduia Sisinni από την Rito’s Food, μπορώ να πω ότι σοκολατοερωτεύτηκα. Με την μοναδική της υφή, τη γεμάτη γεύση της, την υπέροχη επίγευση με τις ξεκάθαρες νότες φουντουκιού που σου αφήνει, απλά δεν γίνεται να μην βρίσκεται μόνιμα στα ντουλάπια μας, ενώ χρησιμοποιείται αδιαλείπτως σε πρωινά, κρέπες και γενικά σε διάφορες γλυκές απολαύσεις.
Όντας μια γλυκιά σοκολάτα που περιέχει γύρω στο 30% φουντούκι, η ιταλική GIANDUIA αποτελεί σε μορφή κρέμας μια απολαυστικότατη και προσωπικά την αγαπημένη μου επάλειψη. Ήρθε λοιπόν το πλήρωμα το χρόνου, να την χρησιμοποιήσω – που αλλού, καλά το καταλάβατε σε μια τάρτα! Και μάλιστα πανεύκολη! Κάνοντας πλέον μια χωρίς γλουτένη ζύμη τάρτας με κλειστά μάτια, χρησιμοποίησα αποκλειστικά τη κρέμα Gianduia ως γέμιση, παρέα όμως με 3 υφές φουντουκιού (χα χα έτσι για να γίνουμε της μόδας και εμείς) αναδεικνύοντας τα φουντούκια στο μεγαλείο τους. Φουντούκια σε πούδρα στη ζύμη, σπασμένα ψημένα φουντούκια κάτω από την γέμιση και καραμελωμένα φουντούκια για topping.
Ορίστε λοιπόν, μια τάρτα με κρέμα Gianduia, εντυπωσιακά γαρνιρισμένη με καραμελωμένα φουντούκια! Αν κάποια/ος δεν θέλει να δουλέψει με ζύμη και προτιμά κάτι πιο εύκολο μπορεί να επιλέξει μια γρήγορη βάση από τριμμένα μπισκότα και λιωμένο βούτυρο. Εγώ προσωπικά κάνω την κλασική μου ζύμη τάρτας, μια βουτυρένια, “μπισκοτένια” στην αίσθηση βάση με γαλλική τεχνική! Σας το έχω γράψει, αξίζει να την δοκιμάσετε! Τα βήματα που ακολουθώ είτε κάνω κάποια αλμυρή είτε μια γλυκιά τάρτα είναι πάντα τα ίδια (απλά με άλλα αλεύρια) και για το τελικό αποτέλεσμα νιώθω πραγματικά χαρούμενος! Τη διαδικασία του Sabler (μετατροπή σε μορφή “άμμου”, το αλεύρι μαζί με τα κυβάκια βουτύρου) και του Fraiser (η διαδικασία για την τελική μορφή της ζύμης μέσα από την τεχνική του ανοίγματος της με το κάτω μέρος της παλάμης μας) την έχω γράψει αναλυτικά και στην συνταγή της Quiche Lorraine αλλά θα την ξαναβάλω ακόμη μια φορά και εδώ, για να είναι ολοκληρωμένη η συνταγή!
Ξεκινάμε με τα υλικά που χρειάζονται για μια ταρτιέρα 26 εκ.
Ζύμη
– 150 γρ (+1 με 2 επιπλέον κουταλιές) αλεύρι συσκευασία μωβ για μπισκότα και τάρτες των Μύλων Αγ.Γεωργίου
– 50 γρ ψημένα φουντούκια σε μορφή πούδρας με μπλεντεράκι (* εναλλακτικά μπορείτε απλά να χρησιμοποιήσετε συνολικά 200 gr αλεύρι, χωρίς αλεσμένα φουντούκια)
– 100 γρ βούτυρο σε κυβάκια
– 1 αυγό
– 1/2 κουταλάκι αλάτι
– 1-2 κουταλιές νερό (αν σας χρειαστεί κατά τη διαδικασία δημιουργίας της ζύμης)
– 1 κουταλιά κακάο (* προαιρετικά, στην συγκεκριμένη ζύμη πρόσθεσα λίγο κακάο για ένα πιο σκούρο αποτέλεσμα στη ζύμη)
* για ταρτιέρα 20 εκ.(το μέγεθος αυτό έχουν τα περισσότερα αλουμινένια σκεύη μιας χρήσης για τάρτα) θα πάτε σε αναλογία 160 αλεύρι με 80 βούτυρο
Γέμισμα
– 280 gr Κρέμα Gianduia Sisinni της Ritos Food
– 150 κρέμα γάλακτος τουλάχιστον 30%
– 80 gr ψημένα φουντούκια σπασμένα/κομμένα κάτω από την βάση της κρέμας Gianduia
Toppings
– 80 gr ψημένα φουντούκια
– 40 με 50 gr κρυσταλλική ζάχαρη (3- 4 κουταλιές σούπας) για το καραμέλωμα
– 1 με 2 κουταλιές νερό
* Αν χρησιμοποιήσετε τα 50 γρ πούδρας από τα ψημένα φουντούκια στη ζύμη σας (αντί για 50 γρ αλεύρι) θα ξεκινήσετε πρώτα με το καβούρδισμα των φουντουκιών (δείτε λίγο πιο κάτω) αλλιώς θα ξεκινήσετε με τη ζύμη και το καβούρδισμα μπορείτε να το κάνετε όσο η ζύμη ξεκουράζεται μισή ώρα στο ψυγείο.
Για τη ζύμη της τάρτας μας:
– Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ στο οποίο έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι μας μαζί με μια ιδέα αλάτι.
– Τρίβουμε με τις παλάμες των χεριών μας τα κομμάτια από το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, δημιουργώντας μια τελική μορφή “άμμου”.
– Προσθέτουμε ένα αυγό, δουλεύουμε τη ζύμη μας και προσθέτουμε αν χρειαστεί ελάχιστο κρύο νερό (1-2 κουταλιές). Ρίχνουμε από πάνω επιπλέον 1-2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι και δημιουργούμε μια μπάλα ζύμης.
– Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο, μαζεύοντας την με τη σπάτουλα ζύμης και την δουλεύουμε λίγο.
– Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη με τη σπάτουλα και τα πιέζουμε στον πάγκο, σπρώχνοντάς τα με το κάτω μέρος της παλάμης του χεριού μας, ανοίγοντάς τα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, αρκετές φορές, έτσι ώστε να επέλθει η τελική ενσωμάτωση του βουτύρου στο αλεύρι μας, αποκτώντας μια ωραία υφή και καταλήγουμε μαζεύοντας τα όλα σε μια σχετικά εύπλαστη μπάλα ζύμης!
– Την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Καβούρντισμα φουντουκιών (αν τα χρησιμοποιήσετε και στη ζύμη, ξεκιναμε πρώτα με αυτά)
– Πλένουμε τα ωμά φουντούκια μας, τα στεγνώνουμε όσο καλύτερα μπορούμε με πετσέτα/χαρτί κουζίνας και τα απλώνουμε σε ένα ταψί
– Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά. Προσέχουμε μην μας καούν, η φλούδα τους συχνά μας ξεγελάει!
– Μόλις βγουν, τα τρίβουμε με σκοπό να βγάλουμε την ψημένη πλέον εξωτερική τους φλούδα
Συνεχίζουμε με τη ζύμη μας
– Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο.
– Με τον πλάστη και ανάμεσα σε 2 χαρτιά ψησίματος την ανοίγουμε.
– Την τοποθετούμε πάνω σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, πιέζοντας την πολύ καλά προς τα κάτω να εφάπτεται πολύ καλά, σηκώνοντας την σιγά σιγά περιμετρικά όσο χρειάζεται. Κόβουμε όσο ζύμη περισσεύει έξω από την ταρτιέρα μας.
– Την τρυπάμε στη βάση της με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
– Πριν το ψήσιμο βάζουμε “βάρος” πάνω στη ζύμη μας (χαρτί ψησίματος και από πάνω φασόλια ή ρύζι).
– Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για 15 λεπτά με το βάρος και άλλα 15 με 20, βγάζοντας τη λαδόκολλα με το βάρος, μέχρι να ροδίσει.
Μόλις βγει η ψημένη βάση της τάρτας την αφήνουμε να κρυώσει και προχωράμε στην ετοιμασία της γέμισής μας.
Γέμισμα της τάρτας μας
– Κόβουμε τα τη μισή ποσότητα από τα ψημένα μας φουντούκια και τα απλώνουμε πάνω από τη ζύμη μας.
– Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος
– Σε ένα μπολ ανάμειξης ζυγίζουμε τα 280 gr κρέμα Gianduia και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας καλά αλλά πάντα ελαφριά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
– Με τη βοήθεια μιας μαρίζ περιχύνουμε το μείγμα μας πάνω από τα σπασμένα φουντούκια και τη βάση της τάρτας μας.
– Την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (προσωπικά την τάρτα την ετοίμασα από την προηγούμενη μέρα και την άφησα όλο το βράδυ να σφίξει)
Για τα καραμελωμένα φουντούκια, βάζουμε τη μισή ζάχαρη με λίγο νερό σε μια κατσαρόλα ή σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει η πρώτη δόση της ζάχαρης ρίχνω και την υπόλοιπη, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις δούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται μια υφή καραμέλας, ρίχνουμε μέσα και τα καθαρισμένα, ψημένα φουντούκια μας για λίγα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας πάντα καλά. Τα ρίχνουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, φέρνοντας τα το ένα κοντά στο άλλο για να κολλήσουν και τα αφήνουμε να κρυώσουν, θέλουν τον χρόνο τους. Τα αποθηκεύουμε σε βαζάκι με καπάκι και όταν χρειαστεί να στολίσουμε την τάρτα μας, σπάμε/κόβουμε όσα μας χρειάζονται (για να το γράψω καλύτερα, όσα καταφέραμε να αφήσουμε άθικτα, χα χα) και δημιουργούμε το σχέδιο που θέλουμε πάνω στον “σοκολατένιο καμβά” μας.
Αυτό ήταν !!! Δεν είναι ένα γλυκό, μια τάρτα χωρίς γλουτένη ΜΟΝΟ για εμάς.
Είναι μια δημιουργία που θα απολαύσουν όλοι, κανείς δε θα καταλάβει ότι είναι χωρίς γλουτένη.. και όλοι ανεξαιρέτως θα σας πουν τι νόστιμη και εντυπωσιακή τάρτα φτιάξατε!
Καλή σας.. και καλή τους απόλαυση!
Με την ίδια ακριβώς συνταγή για τη ζύμη και με το μωβ αλεύρι των Μύλων Αγ. Γεωργίου κατά κύριο λόγο, έχω φτιάξει γλυκιά εκπληκτική τάρτα με σοκολάτα και φράουλες, μια πιο δροσερή τάρτα με άρωμα και γεύση lime, μια tarte au lait – τάρτα με κρέμα που θυμίζει μπουγάτσα, με τη συνταγή για τη γέμιση από τον chef Ilias Iosifelis τον οποίο και ευχαριστούμε αλλά και μια ακόμη ιδιαίτερη, με αλατισμένη καραμέλα και σοκολάτα Salted caramel chocolate tart!
♦ Για όσοι προτιμούν τις αλμυρές τάρτες, μπορείτε να ταξιδέψετε στη Γαλλία με την all time classic αγαπημένη Quiche Lorraine!
_
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook