Η Νέα Υόρκη είναι ονομαστή για πολλά, υπερβολικά πολλά πράγματα. Εννοείται, πως μέσα σε αυτά είναι και τα ιδιαίτερα, τα μοναδικά της bagels! Τα κλασικά αυτά, στρογγυλά ψωμάκια με την τρύπα στη μέση. Αυτά που συχνά πυκνά “περνάνε”  μπροστά από τα μάτια μας στην οθόνη της τηλεόρασης, βλέποντας τα σε ταινίες και σειρές και φυσικά… τα ζηλεύουμε όλοι εμείς που αποφεύγουμε τη γλουτένη! 

Ε, λοιπόν ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε, να τα φτιάξουμε μόνοι μας σπίτι gluten free αλλά και vegan, να τα κόψουμε στη μέση, να τα αλείψουμε έτσι όπως είναι ζεστά-ζεστά με βούτυρο, με cream cheese ή κάποια άλλη επάλειψη της επιλογής μας, ή να ξεφύγουμε και τα “φουλάρουμε” με υλικά. Και φυσικά στο τέλος να αναφωνήσουμε με κλειστά μάτια… “Ω, ναι!”

Μια χωρίς γλουτένη απόλαυση που δεν της λείπει τίποτα, από αυτές που μας αφήνουν απολύτως ικανοποιημένους.

Τα σχετικά posts  από τον instagram λογαριασμό μου ενδεικτικά (αν τυχόν δεν “παιζουν” τα videos, έχει να κάνει με μουσικά δικαιώματα. Δείτε τα απευθείας στο account μου εκεί! 

 

 

Τα συγκεκριμένα χωρίς γλουτένη bagels ξεκίνησα να τα φτιάχνω τουλάχιστον 1 χρόνο πριν. Στην πορεία τα άφησα ένα διάστημα, μετά άλλαξα κάπως τη διαδικασία & τα άλευρα που χρησιμοποιώ, ενώ έκανα κάποιες τροποποιήσεις και στη συνταγή. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία και η συνταγή που πλέον ακολουθώ 2-3 φορές το μήνα, είναι αυτή που μοιράζομαι εδώ μαζί σας. Δεν είναι δύσκολη, μην την φοβάστε. Προσπάθησα να την απλοποιήσω όσο γίνεται για να απαιτεί βασικές δεξιότητες, συγκεκριμένα βήματα και χρόνο.

* Η διαδικασία για ένα σωστό bagel περιλαμβάνει εκτός των άλλων και “ένα μπανάκι” σε νερό που έχει βράσει με ζάχαρη.  Αυτό θα προσδώσει στο ψωμάκι μας μια πιο μαστιχωτή εσωτερική υφή και ταυτόχρονα ένα πιο crispy εξωτερικό περίβλημα!

Δε θα γράψω πολλά ακόμη λόγια… θα αφήσω τις πολλές, δικές μου φωτογραφίες από διαφορετικά ψησίματα μου να μιλήσουν από μόνες τους και να σας πείσουν να τα δοκιμάσετε!

Είμαστε έτοιμοι? Πάμε να την δούμε λοιπόν:

Χρόνος προετοιμασίας-διαδικασίας:  περίπου 30-40 λεπτά συνολικά
(χρόνος για ζύγισμα, για ζύμη, σχηματισμό bagels, βράσιμο)

Χρόνος αναμονής: περίπου 90 λεπτά συνολικά
15 λεπτά (ενεργοποίηση μαγιάς) +
45-60 λεπτά φούσκωμα ζύμης στο φούρνο +
20-30 λεπτά δεύτερο φούσκωμα – “ξεκούραση” για τα bagels πριν το “μπάνιο”

Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά



Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μπολ για τη ζύμη, ένα μπολάκι για το “γρήγορο προζύμι” μας, ένα ταψί, μια κατσαρόλα και μια τρυπητή κουτάλα. Οι παρακάτω αναλογίες θα σας βγάλουν 7 bagels (περίπου των 115-120 γραμμαρίων – ζύγισμα στα μπαλάκια ζύμης πριν το σχηματισμό και το βράσιμό τους). Φυσικά μπορείτε να τα κάνετε λίγο πιο μικρά και να σας βγουν 8 ή πιο μεγάλα 6 των 135 περίπου γρ.

  • 360 γρ συνολικά αλεύρι + 1 κ.σ.(~25γρ) για την ενεργοποίηση της μαγιάς (ψευτοπροζύμι) + επιπλέον όσο χρειαστεί στο δούλεμα της ζύμης
    Έχω χρησιμοποιήσει διαφορετικές αναλογίες αλεύρων χρησιμοποιώντας κατά βάση αλεύρια/μίγματα για ψωμί (αλεύρι για ψωμί της Nutrifree, πράσινο baking mix Μύλων Αγίου Γεωργίου, αλεύρι για ψωμί της Schar, αλεύρι για ψωμί Semper, αλεύρι γ.ο.χ. χωρίς γλουτένη εννοείται (Αλλατίνη, Μύλοι Αγ. Γεωργίου κλπ)
    Τις 3 τελευταίες φορές που τα έφτιαξα χρησιμοποίησα 120 γρ. από  ScharCaputo – Baking mix πράσινο Μύλων Αγίου Γεωργίου * και με το μπλε γ.ο.χ τα έχω κάνει αντί για πράσινο (1 κ.σ. χρησιμοποιώ από αυτό και για τη μαγιά)
  • 1 γεμάτη κ.σ. σκόνη από φλοιό Psyllium (πλούσιο σε φυσικές φυτικές ίνες, που θα βοηθήσει στην συνεκτική μορφή και υφή των gluten free bagels μας) ή ίνες πατάτας // εναλλακτικά αν δεν έχουμε Psyllium μπορούμε βοηθήσουμε τη ζύμη μας προσθέτοντας και ένα flax egg δηλαδή 1 γεμάτη κ.σ. σπασμένο λιναρόσπορο ανακατεμένο σε 3-4 κ.σ. νερό στην άκρη για 5-10 λεπτά
  • 330 ml χλιαρό προς ελαφριά ζεστό νερό (προσοχή όχι κρύο ούτε όχι ζεστό-καυτό)
  • 9 γρ ξηρή μαγιά χωρίς γλουτένη
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • Για το μπάνιο των bagels:
    3 κούπες νερό + 50 γρ μαύρη ζάχαρη προαιρετικά + 1 γεμάτη κ.σ. μέλι/ μελάσα (χωρίς μέλι η συνταγή είναι 100% vegan)
  • Επιλογές για πασπάλισμα:
    σουσάμι/μαυροσούσαμο/σπόροι chia/παπαρουνόσπορος/ηλιόσπορος/κολοκυθόσπορος/flakes αλατιού/αποξηραμένο κρεμμύδι

Σημειώσεις:
– Η ζύμη που θα έχουμε πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη.
– Κάποιες φορές η διαδικασία του 2ου φουσκώματος μπορεί να κρατήσει παραπάνω χρόνο.
– Αυξομειώσεις στις ποσότητες των αλεύρων έχω δοκιμάσει με μικρές διαφορές μόνο στο τελικό αποτέλεσμα.
– Μπορείτε να αντικαταστήσετε κάποια από αυτά τα παραπάνω αλεύρια με άλλα αντίστοιχα σχετικής συμπεριφοράς.
– Καλό είναι η μαγιά  μας να μην είναι ξεθυμασμένη από κάποια πολύ παλιά ανοιχτή συσκευασία.

Τα bagels τις πρώτες ώρες αφού ψηθούν είναι πραγματικά εκπληκτικά. Όπως όλα τα ψωμιά και ειδικά τα gluten free, τα δικά μας από την επόμενη μέρα θα φαίνονται σκληρά. Οπότε να δεν έχετε σκοπό να τα φάτε εντός 2-3 ημερών κόψτα στη μέση μόλις κρυώσουν και βάλτε τα σε μικρά πόλυμπαγκ και στην κατάψυξη. Τα υπόλοιπα που θα φάτε τις επόμενες μέρες ανοιγμένα  στην μέση και στη τοστέρια για λίγα λεπτά, ζωντανεύουν τόσο εύκολα με το επιπλέον τραγανό στοιχείο, που ίσως να σας φαίνονται και ακόμη πιο νόστιμα κι από όταν θα βγουν ψημένα την πρώτη μέρα. 

Ξεκινάμε τα bagels μας!




– Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά τα 100 ml από το συνολικό χλιαρό νερό μας, 1 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ. και 9-10 γρ ξηρή μαγιά (1 φακελάκι). Το αφήνουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί.

– Ζυγίζουμε και ανακατεύουμε όλα τα αλεύρια μας και το ψύλλιο/ίνες μας σε ένα μεγάλο μπολ. Αν δεν έχουμε ψύλλιο σε σκόνη κάνουμε ένα flax “αυγό” με 1 κ.σ. σπασμένο λιναρόσπορο με 3-4 κ.σ, νερό σε μικρό μπολάκι για 5 λεπτά (έτσι έκανα στα τελευταία 2 ψησίματά μου, καθώς μου είχε τελειώσει το Psyllium)

– Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά μας πολύ καλά μετά από 15 περίπου λεπτά και έχει φουσκώσει το “ψευτοπροζύμι” την ρίχνουμε στο μπολ με τα άλευρα μας

– Προσθέτουμε το αλάτι, 1 κ.σ. λάδι, το υπόλοιπο νερό και τα ανακατεύουμε πολύ καλά στην αρχή με το πιρούνι και μετά με τα χέρια μας, προσθέτοντας ελάχιστο αλεύρι για βοήθεια – αν νιώθετε ότι το χρειάζεται η ζύμη ή λίγο ακόμη λάδι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι εύπλαστη, “αεράτη” σχετικά.

– Ρίχνουμε την μπάλα ζύμης από το μπολ μας  σε ελαφριά αλευρωμένο πάγκο.

– Ρίχνουμε και ελάχιστο λάδι από πάνω και με τα χέρια μας πλέον, την δουλεύουμε λίγο και δημιουργούμε μια μορφή εύπλαστης μπάλας ζύμης. 

– Λαδώνουμε ελαφριά τα τοιχώματα του μπολ, τη βάζουμε μέσα, το σκεπάζουμε πολύ καλά με διαφάνεια και το αφήνουμε μέσα στο φούρνο, τον έχουμε ανάψει στους 40-50 βαθμούς)  για 45 λεπτά (έως 1 ώρα) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
* στο 10λεπτο-τέταρτο μπορούμε να τον σβήσουμε εντελώς, η ζεστή εσωτερική του ατμόσφαιρα θα διατηρηθεί και μας αρκεί για το φούσκωμα.

– Μόλις βγάλουμε τη ζύμη μας μετά 45-60′ από το φούρνο, πάνω σε ένα ελαφριά αλευρωμένο χαρτί ψησίματος, την απλώνουμε-ανοίγουμε με τα χέρια μας. Κάνουμε μερικά «διπλώματα» προσεχτικά για λίγα λεπτά και την φέρνουμε πάλι σε μορφή μπάλας.

– Ζυγίζουμε τη ζύμη μας και τη χωρίζουμε σε 6 ή 7 μερίδες, (τις τελευταίες φορές βγάζω 7 bagels λίγο κάτω από 120 γρ.)

– Δημιουργούμε με τις παλάμες σε μορφή μισοφέγγαρου C μπαλάκια ζύμης. Στη συνέχεια τα πατάμε σχετικά ελαφριά προς τα κάτω. 

– Αλευρώνουμε τα δάκτυλά μας και με τον δείκτη μας τρυπάμε το στρόγγυλο ψωμάκι μας στο κέντρο του. Με τα δυο μας χέρια τώρα και χρησιμοποιώντας δύο δάχτυλα από κάθε χέρι, το δείκτη και τον μέσο, ανοίγουμε σχετικά την κεντρική τρύπα, τραβώντας προσεχτικά κυκλικά τη ζύμη από την τρύπα προς τα έξω, δημιουργώντας έτσι σένα μεγάλο δαχτυλίδι όπως θα δείτε και στην πιο κάτω φωτογραφία.

– Τα ψωμάκια μας – που τώρα μοιάζουν λίγο με κουλούρια Θεσσαλονίκης, τα σκεπάζουμε ξανά με χαρτί ψησίματος και μια πετσέτα από επάνω και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για άλλη μισή ώρα είτε έξω αν το σπίτι μας δεν είναι ιδιαίτερα κρύο ή στο φούρνο μας που έχει κρατήσει μια σχετικά ζεστή θερμοκρασία από πριν.

– Φτάνουμε λοιπόν στις παρακάτω εικόνες. Βλέπετε τι ωραία έχουν ξαναφουσκώσει, οπότε είμαστε έτοιμοι για το “μπάνιο” μας.



– Όταν λοιπόν ο χρόνος για το δεύτερο φούσκωμα πλησιάζει στο τέλος του, βάζουμε μια φαρδιά κατσαρόλα με 3 κούπες νερό, τη μαύρη ζάχαρη/μέλι/μελάσα να βράζει, ανακατεύουμε να διαλυθεί και χαμηλώνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για να διατηρηθεί ζεστό το νερό.

– Βάζουμε το φούρνο μας να προθερμανθεί στους 200 στις αντιστάσεις και τοποθετούμε ένα ταψάκι με νερό στον πάτο του φούρνου.

– Ξεκινάμε το μπάνιο τους ανά δύο στην κατσαρόλα με το ζαχαρόνερο για 45” – 1 λεπτό από την κάθε πλευρά τοποθετώντας τα και αναποδογυρίζοντάς τα προσεκτικά στο ενδιάμεσο.

– Τα βγάζουμε με τρυπητή, φαρδιά κουτάλα, τα αφήνουμε λίγο – ελάχιστα δευτερόλεπτα, σε διπλό χαρτί κουζίνας από την κάτω τους την “κακή πλευρά”, να ρουφήξει λίγο την πολλή υγρασία με προσοχή για να μην κολλήσουν και αμέσως τα ρίχνουμε ανάποδα από την καλή τους πλευρά δηλαδή με την πάνω τους πλευρά προς τα κάτω μέσα στο πιάτο με τους σπόρους-σουσάμι, ώστε να κολλήσουν αμέσως, ή απλά τα τοποθετούμε κανονικά πάνω στο ταψί μας και τα πασπαλίζουμε με ό,τι επιθυμούμε.

Ψήνουμε τα bagels μας στον προθερμασμένο φούρνο μας στους 200 C στη μεσαία θέση στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν το υπέροχο χρώμα που βλέπετε! Από τα 25′ τα ρίχνουμε μια ματιά ενώ αν νιώθουμε ότι ο φούρνος δε τους δίνει το χρώμα που περιμένουμε (στον δικό μου συμβαίνει καμιά φορά), τον βάζουμε στο τελευταίο 5λεπτό στον αέρα.

Έτοιμα, μια ζωγραφιά πραγματικά σε μια από τις πρώτες προσπάθειές μου!

Μόλις βγουν τα αφήνουμε να κρυώσουν σχετικά καλά αλλά ειδικά το πρώτο το κόβουμε στη μέση, το αλείφουμε απλό cream cheese (ή με vegan βούτυρο για τους/τις φίλους/ες μου) και εννοείται αποθεώνουμε τον εαυτό μας για την υπέροχη χωρίς γλουτένη δημιουργία μας.

Τα υπόλοιπα δοκιμάστε τα με τη γέμιση της επιλογής σας, δεν ξεχνάμε φυσικά ότι μιλάμε για “αμερικανιά”, οπότε όλες οι υπερβολές επιτρέπονται!!!

Για τυχόν απορίες/διευκρινίσεις κλπ, είμαι πάντα στη διάθεσή σας μέσω μηνυμάτων στο facebook ή στο instagram

Αυτά… καλή επιτυχία, μην τα φοβηθείτε, δοκιμάστε τη συνταγή και απολαύστε τα!

Παραθέτω ενδεικτικά κάποιες ακόμη φωτογραφίες μου από διάφορα ψησίματα μου… και νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Δεν έτυχε απλά… Πέτυχε!

Σας περιμένω να βγάλετε και εσείς πολλές όμορφες φωτογραφίες και να με κάνετε @tag ώστε να χαρώ και εγώ πραγματικά με τη χαρά σας και να τις κοινοποιήσω στο instagram account μου!

…και από ένα άλλο ψήσιμο!

 

Και για όσους τους έχουν ξεφύγει:

♦  Η πάντα πετυχημένη, βασική συνταγή μου με ξηρή μαγιά για ένα τέλειο καρβελάκι, ένα υπέροχο ψωμί χωρίς γλουτένη…δοκιμάστε την.

♦  Μην αμελήσετε να μελετήσετε ίσως την πιο hot, μία από τις πιο πετυχημένες ίσως συνταγές του blog μου, τις μοναδικές σουβλακόπιτες χωρίς γλουτένη, καλύτερες και από τις “κανονικές”.



_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Instagram

Βagels, ένα γευστικό, χωρίς γλουτένη “ταξίδι” στη NYC
Tagged on: