Χαρούπι.

Κρητικό εστιατόριο.

Ο σεφ Μανώλης Παπουτσάκης και η ομάδα του, μας υποδέχονται καθημερινά στο Χαρούπι
Δόξης 4, στα λαδάδικα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
facebook.com/xaroupi.gr

Για τον πολυβραβευμένο και πολυπράγμονα Μανώλη Παπουτσάκη ως chef δε θα μπορούσα εγώ να γράψω πολλά πράγματα.. Για το Χαρούπι, τις διακρίσεις και τις κριτικές του από το κοινό αρκεί μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο και μάλλον εύκολα θα πειστείτε να το επισκεφτείτε. Σε έναν πολύ προσεγμένο χώρο, με “βιομηχανική” προσέγγιση, όπου το τσιμέντο, σε συνδυασμό με το ξύλο και το μέταλλο παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ο φίλος μας Μανώλης (τελευταία γνωστός και στο τηλεοπτικό κοινό και από το master chef junior), ο εκ Χανίων λάτρης της κρητικής παράδοσης και κουζίνας, υλοποιεί τα γαστρονομικά του δημιουργήματα, με την ίδια κρυστάλλινη καθαρότητα που έχει το βλέμμα του, με την ίδια αλήθεια που έχει το χαμόγελό του, με έναν σεβασμό στην πρώτη ύλη, ίδιο με αυτόν που διακρίνεις σε μια κουβέντα μαζί του. Πιάτα αληθινά, πιάτα αυθεντικά κρητικά, φτιαγμένα με φροντίδα και αγάπη. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, μας παρουσιάζει πιάτα δημιουργικά, με μοντέρνες πινελιές στις γεύσεις που εκπλήσσουν πάντα όμως μπολιασμένα με τη φιλοσοφία της Κρήτης (απόρροια και των κλασικών του σπουδών στο πανεπιστήμιο)!

Έχοντας λοιπόν την χαρά να τον έχω γνωρίσει εδώ κάποια χρόνια από την γυναίκα μου, με έχει προσέξει πολλάκις με πιάτα από πρώτες ύλες από τη φύση τους χωρίς γλουτένη σε διάφορα μαγαζιά που τον έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν. Και στο Χαρούπι, δεν άλλαξε κάτι.. η φροντίδα του Μανώλη και της υπέροχης ομάδας του ήταν δεδομένη και αυτό μπορούν να το τονίσουν και όσοι άλλοι φίλοι κοιλιοκακικοί το έχουν επισκεφτεί ύστερα από πρόταση και προτροπή δική μου.

Ξεκινώντας σε περιμένει για το καλωσόρισμα μια εξαιρετική ρακή που απλά σε προϊδεάζει για το τί θα ακολουθήσει. Μια ιδιαίτερη καπνιστή μπριζόλα για απαιτητικούς ουρανίσκους, σαλάτες υπέροχα συνδυασμένες και πατάτες “λουκούμι”. Ένα πιλάφι – παράδοση του κρητικού γάμου, το ονομαστό “γαμοπίλαφο” με πλούσια γεύση που σε κυριεύει και σε ταξιδεύει στην ευλογημένη μεγαλόνησο και χοχλιοί μπουμπουριστοί (με ειδικό πιρουνάκι για ευκολία στο φαγητό) για κάτι ξεχωριστό και έντονα σκορδένιο να προσθέσω (προσεχτικά χωρίς το “δέσιμο” με το αλεύρι η δική μου εκδοχή). Να μην ξεχάσω το απάκι σε δύο παραλλαγές είτε carpaccio με σάλτσα εσπεριδοειδών (το πήρα μπροστά μου για να μην το μοιραστώ!) είτε σοταρισμένο με κομμάτια από λουκάνικο. Μεγάλη παρέα ήμασταν την τελευταία φορά, πολλά και τα πιάτα που είχα την χαρά να δοκιμάσω!

Και όταν έρχεται η ώρα του γλυκού – κέρασμα στο τραπέζι, ένα μοναδικό (σύμφωνα με τα λόγια των συνδαιτυμόνων μου) παγωτό διανθισμένο με κρητικά ξεροτήγανα από πάνω ξεπρόβαλε, ένα-δυο λεπτά ήταν αρκετά για να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά (κολάστηκα και εγώ αλλά δυστυχώς δεν το ακούμπησα για τους προφανείς λόγους), ενώ εγώ απολάμβανα το ιδιαίτερο προσωπικό μου επιδόρπιο μου, γιαουρτάκι με γλυκό κυδώνι, πίνοντας φυσικά και μια τελευταία ρακή για το “εις το επανιδείν”.

Η κρητική κουζίνα αλλά και φιλοξενία, παντρεμένη με τις σύγχρονες τάσεις, μας περιμένει στα λαδάδικα στο “Χαρούπι”, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Για πιο “σίγουρη” εξυπηρέτηση καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε από πριν είτε με τον σεφ είτε με άτομα της ομάδας του σχετικά με το θέμα μας.

..εξερευνήστε την υπόλοιπη gluten free Θεσσαλονίκη!_
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook

“Xαρούπι”, χωρίς γλουτένη κρητικές απολαύσεις, από έναν ξεχωριστό πραγματικά chef
Tagged on: