Φωτογραφία από το μπαλκόνι μου, μια κλασική εικόνα… προς το τέλος ενός καλοκαιριού!

* Updated με σημεία εύρεσης NΗΣΟΣ ΒΙΟ στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη. Δείτε παρακάτω!

Μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι λατρεύω τις μπύρες ή μήπως να γράψω καλύτερα τις μπίρες.

Αν και εγώ, όπως οι περισσότεροι νόμιζα ότι η λέξη γράφεται με “υ” και η γραφή αυτή ιστορικά μπορεί να χαρακτηριστεί ως δόκιμη, τα λεξικά Μπαμπινιώτη και Τριανταφυλλίδη γράφουν τη λέξη μπίρα με “ι”.

Ζύθος λοιπόν εναλλακτικά ή μπίρα, με “ι” ή με “υ”, μικρή σημασία έχει, η μπίρα μας αρέσει και την απολαμβάνουμε παντός καιρού!

“Beer, it’s the best damn drink in the world.” – Jack Nicholson

Φανταστείτε λοιπόν την απόγνωσή μου όταν ο γαστρεντερολόγος το 2011 μου ανακοίνωσε τι ακριβώς έχω.

Η πρώτη μου αυθόρμητη ερώτηση ήταν :
“Δηλαδή γιατρέ, μπίρες και λουκάνικα πλέον όχιιιι… Και τώρα τι θα κάνω?”  Φοβερό (για τότε) το σοκ αλλά και μια σκληρή πραγματικότητα που έπρεπε να αποδεχτώ!

Η αλήθεια είναι από τότε έχουν γίνει πολλά βήματα και σε φαγητά αλλά και σε μπίρες (καθώς αυτό είναι και το θέμα μας) τις οποίες μπορεί ένας “κοιλιοκακικός/η” να πιει και εδώ θα βρείτε αυτές που εγώ έχω δοκιμάσει στην παρακάτω λίστα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες και θα χαρώ να μου τις προτείνετε και γιατί όχι και να τις τσουγκρίσουμε! Στην υγειά μας λοιπόν…

Σημεία πώλησης προφανώς και θα υπάρχουν και άλλα, όπως και online shops, αναφέρω κάποια στα οποία τις βρίσκω εγώ (ενδέχεται φυσικά να υπάρξουν ελλείψεις σε μπίρες ή τυχόν απόσυρσή τους από κάποια μαγαζιά ή σημεία πώλησης) :

 • Estrella Daura Damm – 5,4% alc , η κλασική. Από τις πρώτες που ανακαλύψαμε σχεδόν όλοι μας, βραβευμένη ξανθιά 330 ml (σε αρκετά s/m, κάβες, καταστήματα και online shops)
 • Celia – 4,5 alc, premium, organic, τσέχικη, παραδοσιακή ξανθιά lager (τα προηγούμενα χρόνια σε μπουκάλι 500ml από Εισαγωγές ζύθου, Αμπεριάδης) – πλέον σε 330ml, από την Grecian Living, σε κάβες και online, στο Μασούτη αλλά και στο BiohealthyFood)
 • Celia Dark – 5,7% alc, τσέχικη “πληθωρική” μαύρη (πιο παλιά την βρίσκαμε σε μπουκάλι 500ml από Αμπεριάδη) – πλέον και σε μπουκάλι 330ml (από την Grecian Living στο Μασούτη αλλά και στο BiohealthyFood)
 • Bernard Bezlepkovy – 4,9% alc, τσέχικη original 500ml σε πολύ όμορφο μπουκαλάκι, πλούσια σε γεύση, θα σας κάνει να ξεχάσετε τις “κανονικές” (Αμπεριάδης/ amperiadis.gr, beer24.gr, και σε άλλους μεταπωλητές)
 • Brewdog Vagabond – 4,5% alc, εκπληκτική gluten free pale ale από την ομώνυμη Scottish craft beer company, 330 ml (Αμπεριάδης/amperiadis.gr, beer24.gr και σε άλλους μεταπωλητές). Είχα την τύχη και χαρά να την απολαύσω και στις Bρυξέλλες στο Brewdog Brussels!
 • Mongozo – premium pilsener, organic και fairtrade, 330 ml (ΑΒ Βασιλόπουλος και σε άλλα καταστήματα και online shops)
 • Schnitzer Bräu – 5% alc, από κεχρί, 330 ml (παλιότερα την είχα βρει στο glutenfreeonline.gr)
 • Peroni – 4,7% alc, η γνωστή φινετσάτη ιταλική lager και χωρίς γλουτένη πλέον, 330 ml (την δοκίμασα στην Ιταλία, πλέον και στην Ελλάδα, την βρίσκετε στην Αθήνα glutenfreeathens.gr και στον Θανόπουλο – στη Θεσσαλονίκη την βρήκα στο FoodiesShop)
 • Μikkeller I Wish – 5,5% alc, η έκπληξη από τη Δανία, μια “χρυσίζουσα” Αmerican IPA, 330 ml (*Δεν την έχω ξαναβρεί δυστυχώς)
 • Brunehaut – 6.5% alc μια βιολογική ξανθιά, belgian ale, 330 ml, μπορείτε να την βρείτε σε κάβες ή κάποια μάρκετ (στο s/m Σκλαβενίτη πλέον βρίσκεις την ξανθιά αλλα και την λευκή, Blanche), προσωπικά την απόλαυσα και στο Παρίσι!
 • Coffee Gorilla Baltic Porter – 7,0%, 330 ml, για τους λάτρεις της μπίρας και του καφέ, συνδυάστε το με κάποιον προϊόν σοκολάτας(!!!), μια πραγματική έκπληξη από μια ζυθοποιία από την μακρινή Εσθονία (την είχα πάρει από το beer24.gr– *Δεν την βρίσκω πλέον)
 • Lammsbrau. Για όσους επιθυμούν να απολαύσουν μια μπίρα και χωρίς γλουτένη αλλά και ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ, την έχω εντοπίσει στο Biohealthyfood και την έχω δοκιμάσει εννοείται και αυτή, γερμανική, βιολογική μπύρα με ήπια ξηρή γεύση (δείτε την σε μια φωτογραφία μου πιο κάτω).
 • ΝΗΣΟΣ All Day organic – 4,5% alc, european style Lager, 330 ml. Τελειώνουμε τη λίστα μας αυτή, με την αγαπημένη, ελληνική, ευκολόπιοτη χωρίς γλουτένη μπίρα. Μας έρχεται από την Τήνο, χρυσαφένια, bio & αρωματική, ενώ περιέχει λιγότερο από 3 ppm γλουτένη, σύμφωνα και με την ιστοσελίδα τους (s/m Σκλαβενίτης και ΑΒ και σε πολλά ακόμη σημεία) *** τονίζω ξανά το ελληνικό στοιχείο, αλλά και την καλύτερη τιμή της αγοράς σε gluten free μπίρα!

 

Ειδικά για τους φίλους μου στη Θεσσαλονίκη ή τυχόν επισκέπτες στην πόλη, παραθέτω ενδεικτικά και μόνο κάποια σημεία (εννοείται ότι μπορεί να  υπάρχουν και άλλα – φυσικά η διαθεσιμότητα σε όλα τα σημεία της λίστας δεν είναι πάντα δεδομένη ή να έχουν και καθόλου πια) στα οποία μπορείτε να απολαύσετε τη ΝΗΣΟΣ Bio σύμφωνα με λίστα που μου στείλανε από την εταιρεία αλλά και δικές μου ανακαλύψεις/επισκέψεις στα μαγαζιά αυτά!

Λίστα με σημεία ΝΗΣΟΣ Bio – Θεσσαλονίκη

Την Daura αλλά και την Brewdog τις βρίσκουμε και αυτές σε διάφορα bars της πόλης μας. Η κλασική ισπανική είναι και αυτή που ανακαλύφθηκε τελευταία και στο Pelosof κέντρο της πόλης (δείτε φωτογραφία πιο κάτω)! Επίσης, την τσέχικη Bernard την πέτυχα στο Pulp Bar!

Στο εξωτερικό έχω δοκιμάσει και… διάφορες, πολλές άλλες, ενώ στην Ελλάδα είχα πιει στα πρώτα χρόνια της διάγνωσής μου κάποιες Saxon – μια αγγλική lager, σε μεταλλικό κουτάκι 500 ml αν θυμάμαι καλά, που πλέον δεν την βρίσκω.  Τέλος ίσως μπορείτε να βρείτε και την pils St. Peter’s (δεν έχει τύχει να την δοκιμάσω), η οποία βέβαια, νομίζω ότι ξεφεύγει αρκετά σε τιμή.Ταξιδεύοντας, φωτογραφίζοντας & απολαμβάνοντας τις gluten free μπίρες μου,
σε εξορμήσεις μου στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά… και στο σπιτικό μου!

Aφιερωμένες σε όλους τους beer lovers φίλους μου!
Cheers
🍻

Γιατί η μία Daura… δεν μπορεί να είναι ποτέ αρκετή!

 

Φέρτε μου μεζέδες… και παγωμένη Nήσος Bio GF να πιω!!!

 

Με μια υπέροχη ξανθιά, μια βελγικη απόλαυση στο Παρίσι… περιμένοντας μια χωρίς γλουτένη αλμυρή κρέπα!

 

Μια μοναδική Vagabond Pale Ale στο επίσημο μαγαζί της ζυθοποιίας στις Bρυξέλλες (Brewdog Brussels)… Cheers!!!

 

Μikkeller i wish, από τη Δανία με αγάπη… παρέα με μια δική μου σπιτική πίτσα!

 

Blanche ou blonde? Λευκή ή ξανθιά… Ποιος ο λόγος να ζοριζόμαστε. Και τις 2 τις  Brubehaut λοιπόν στο μπαλκονάκι μου!

 

Όταν ψωνίζω.. κάποιες φορές μπορεί να ξεφύγω! 😛

 

Δροσιά με μια Daura στο πιο όμορφο σημείο της Θεσ/νίκης, για να απολαύσεις μια gluten free μπίρα, στο Youkali.

 

Eπανάληψη για εμπέδωση… Πως να το κάνουμε.. σηκώνει κι ένα μεζεδάκι παρέα με φίλους, στο κέντρο της πόλης στο Youkali.

 

Από την Εσθονία μια σκούρη, μια porter ζυμωμένη και με εσπρέσο(!), παρέα με το απαραίτητο γλυκό σοκολάτας στο μπαλκόνι μου.Μια Τσέχα (η κυρία Bernard), μου ποζάρει λίγο πριν “εξαφανιστεί” σε μια κυριολεκτικά ερημική παραλία, στη Χαλκιδική.

 

Υπέροχη ξανθιά (celia), στο μπαλκόνι του δωμάτιου μου, ποζάρει με φόντο την πανέμορφη παραλία του Εβγάτη στη Λήμνο.

 

Mια organic mongozo παρέα με αντίστοιχο bio πιάτο, σε μια επίσκεψή μου στο υπέροχα διαφορετικό Moonfood στις Βρυξέλλες!

 

Με τέτοια εδέσματα παραδίπλα, η San Miguel παλεύει να κρατήσει την ιδιαιτερότητά της. Που αλλού, στον senza glutine παράδεισο, σε ένα μοναδικό ταξίδι μου στο Μιλάνο!

 

Σιγά μη μου ξέφευγε.. lager μπίρα Glutenfri (στα δανέζικα) και στην Κοπεγχάγη, από το ταξίδι μας στη Δανία, μια μπίρα που αγάπησα από την πρώτη ματιά!

 

Μετρώντας τις φουσκάλες (χαχαχα) και εξερευνώντας τα οφέλη μιας μαύρης hand-crafted Celia Dark στην περίοδο της καραντίνας.

 

H “αθώα” της παρέας! Χωρίς γλουτένη αλλά και χωρίς αλκοόλ!
Ισπανική GF μπιροαπόλαυση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο Pelosof!

 

Παρέα με την Τσέχα Bernard, στη Valitsa Pub στη Θεσσαλονίκη (ανω Λαδάδικα)

 

Daura Sin Gluten σε Double Malt εκδοχή… Ανακάλυψη, που αλλού, στο ταξίδι μου στην Barcelona το 2022 και στο εκπληκτικό Grosso Napoletano Senza Glutine!

 

Mια εκπληκτική ισπανική μπίρα από την περιοχή της Καταλονίας (κοντά στη Χιρόνα), που απόλαυσα στο My F*cking Restaurant στην Barcelona το 2022!

 

Super Bock, η πορτογαλική super μπίρα, στην πολύχρωμη Λισαβόνα, στο ταξίδι μας το καλοκαίρι του 2022!

 

Sem Gluten, μια εξάδα Super Bock και φυσικά σε super τιμή (σοκ) στην Πορτογαλία, το καλοκαίρι του 2022!

 

Sin Gluten και ταυτόχρονα και Sin Alcohol, έτσι απλά και εύκολα… σε ένα μικρό mini market στο ταξίδι μου στην Barcelona το 2022.

 

Φυσικά και απόλυτα, δεν ξεχνάμε και δεν παρασυρόμαστε. DON’T DRINK & DRIVE!

Άρθρο της independent (28-Απρ-21) με κάποιες δυνατές επιλογές για το 2021, 13 best gluten free beers to cheers to!


* Και φυσικά… τί καλύτερο, από να συνοδεύσετε την μπίρα σας με μια εκπληκτική χειροποίητη πίτσα ακολουθώντας την πετυχημένη συνταγή μου!

* Η καλύτερη παρέα για την μπίρα σας, σουβλάκι ή γύρος μέσα σε μια φανταστική χειροποίητη σουβλακόπιτα – εύκολα ακολουθώντας τη  συνταγή μου!


»  Χωρίς γλουτένη σημεία για φαγητό/μπίρα και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη!

»  Χωρίς γλουτένη σημεία στην Αθήνα!
Gluten Free Beers

_
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook
Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Instagram

Mπίρας το ανάγνωσμα (και η απόλαυση!)
Tagged on: