Η άνοιξη αποτελεί για πολλούς μας, μία από τις αγαπημένες εποχές! Εμείς αγαπάμε ιδιαιτέρως τον Απρίλιο. Ξεκινάμε αρχικά με τα γενέθλια της γυναίκας μου, ακολουθούν τα δικά μου, προετοιμάζοντας πάντα και κυρίως αυτά, της μικρής μου, που έπονται το Μάιο και… φυσικά, είναι και η εποχή για τα σπαράγγια!!!

Από τον Απρίλιο λοιπόν και για λίγο διάστημα δυστυχώς, βρίσκω στη λαϊκή κοντά στη δουλειά μου, υπέροχα φρέσκια σπαράγγια από παραγωγό και σε πάρα πολύ καλή τιμή! Τα 3-4 τελευταία χρόνια λοιπόν απολαμβάνουμε τα σπαράγγια μας, στο φούρνο ψητά, σκέτα ή με κάποιο αλλαντικό τυλιγμένα, σοταρισμένα στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι, ως συνοδευτικό κάποιου κρέατος και φυσικά πολύ συχνά στην ομελέτα μας (εκπληκτική με σπαράγγια – να την δοκιμάσετε οπωσδήποτε).

Τα σπαράγγια είναι γεμάτα πραγματικά με πλήθος βιταμινών, αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας ταυτόχρονα και στην εντερική υγεία μας που τόσο σημαντική είναι. Και πάνω από όλα είναι πε-ντα-νό-στι-μα! Με το που ανακάλυψα λοιπόν πριν λίγο καιρό και τα “χίλια φύλλα” – σφολιάτα ΜilleFoglie της Schar στους καταψύκτες s/m (puff pastry όπως συχνά αναφέρεται), η επόμενη συνταγή ήταν προδιαγεγραμμένη. Μια τάρτα με σπαράγγια με το έτοιμο αυτό φύλλο! H συνταγή που ακολουθεί προφανώς και είναι πανεύκολη, ταυτόχρονα όμως είναι ιδιαιτέρως γευστική και δεν απαιτεί δύσκολες τεχνικές ή γνώσεις!

* Προσοχή χρειάζεται ένα 3ωρο σε θερμοκρασία δωματίου για να ξεπαγώσει.

Χρόνος προετοιμασίας:

10′ – 15′ μέχρι να βγει η ζύμη από το πρώτο ψήσιμο

Χρόνος ψησίματος :

στους 180 βαθμούς,  γύρω στα 25 μέχρι να πάρει η ζύμη μας ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και η παρμεζάνα να δημιουργήσει την υπέροχη κρούστα της (15-18 λεπτά μόνη της η σφολιάτα και άλλα 8-10 λεπτά με τη σος, τα σπαράγγια και παρμεζάνα από πάνω)

Τα υλικά μας για μια σφολιάτα gluten free της Schar, δηλαδή 6 μεσαία τετράγωνα κομμάτια :

  • 1 πακέτο Millefoglie της Schar
  • ένα ματσάκι φρέσκια σπαράγγια (γύρω στα 20-25)
  • 1 κουταλιά της σούπας κατίκι δομοκού
  • 2 κουταλιές της σούπας cream cheese
  • 1 κουταλάκι καλή μουστάρδα χωρίς γλουτένη
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα (ή γραβιέρα της επιλογής σας)
  • λίγο βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι

 



Ξεκινάμε… βάζουμε νερό με αλάτι να βράζει σε μια μικρή κατσαρόλα. Γιατί?

Η απάντηση είναι απλή, είπα και εγώ να γίνω λίγο της μοδός και να “μπλανσάρω” τα σπαράγγια μου για ένα λεπτό, πριν τα ψήσω! Το χρώμα τους διατηρήθηκε εκπληκτικό όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω και με το ψήσιμο που ακολούθησε, βγήκαν απολύτως του προσωπικού μου γούστου.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε το φύλλο της ζύμης από το πακέτο και το απλώνουμε στο ταψί μας. Με ένα πιρούνι τρυπάμε λίγο τη ζύμη και με ένα πινέλο το περνάμε (αν θέλουμε) και με λίγο λιωμένο βούτυρο. Τις άκρες τις σηκώνουμε ελαφριά για πιο crunchy τελείωμα.

Βάζουμε τη ζύμη στο φούρνο μας και αρχίζουμε να καθαρίζουμε τα σπαράγγια μας. Τα πλένουμε και κόβουμε 2-3 εκατοστά από το κάτω τους μέρος (μόνο αν είναι πολύ σκληρό και χρειάζεται) ενώ με ένα peeler τα καθαρίζουμε επιφανειακά, πάλι στο κάτω τους κομμάτι μόνο. Μόλις τελειώσουμε το καθάρισμα έχει βράσει και το νερό και τα ρίχνουμε μέσα αυστηρά για 1 λεπτό μόνο. Αμέσως τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να σταματήσει ο βρασμός. Μετά από λίγο τα βγάζουμε από το νερό και τα στεγνώνουμε καλά. Μπορείτε να δείτε το υπέροχο χρώμα που διατήρησαν στην φωτογραφία παρακάτω.

Τελειώνουμε τις ετοιμασίες μας σε ένα βαθύ πιάτο ανακατεύοντας, την 1 κουταλιά της σούπας κατίκι δομοκού με τις 2 κουταλιές της σούπας cream cheese, πιπέρι και τη μουστάρδα χωρίς γλουτένη.

Ο χρόνος έχει περάσει… Η ζύμη μας έχει πάρει ένα αρχικό χρυσαφένιο χρώμα, την βγάζουμε από το φούρνο, απλώνουμε το μίγμα με τη μουστάρδα από πάνω, “ζωγραφίζουμε” το επιθυμητό μας σχέδιο με τα σπαράγγια και τελειώνουμε πασπαλίζοντας με την παρμεζάνα μας.

Έτοιμοι για το τελευταίο κομμάτι του ψησίματος για 8-10 λεπτά!



Περιττό να πούμε ότι η τάρτα τσακίστηκε σχεδόν αμέσως μόλις βγήκε από τον φούρνο (οκ…την αφήσαμε και ένα πεντάλεπτο να ανασάνει)!

Τυρένια τόσο ..όσο, με το σπαράγγι φυσικά να είναι ο μέγας πρωταγωνιστής όπως πρέπει και τη ζύμη της Schar να στέκεται αξιοπρεπώς στο όλο σύνολο.

* Η άσχετη πληροφορία της ημέρας. Ένα από τα περίεργα “ονόματα” που είχαν αποδοθεί στο γάλλο στρατηγό και πολιτικό Σαρλ ντε Γκωλ (διετέλεσε και Πρόεδρος της Δημοκρατίας) ήταν αυτό του “The Great Asparagus” (la grande asperge) λόγω του ύψους και του γενικότερα ιδιαίτερου παρουσιαστικού του!

** Και η σχετική πληροφορία… Για όσους δεν είναι συνηθισμένοι στην επιλογή σπαραγγιών στη διατροφή τους, μην τρομάξουν την πρώτη φορά από μια “ιδιαίτερη”, αλλιώτικη μυρωδιά που θα αποκτήσουν τα διάφορα υγρά τους (πχ ούρα, ιδρώτας). Είναι απολύτως φυσιολογικό! Άσε που ένα ποσοστό των ανθρώπων είτε δεν βγάζουν τελικά αυτή τη μυρωδιά είτε απλά ο οργανισμός τους /η όσφρησή τους, δεν έχει την ικανότητα να καταλάβει αυτή τη διαφορά!

♦  Για όσους έχουν όρεξη και πιάνουν τα χέρια τους με ζύμες, να τους προτείνω να δοκιμάσουν βήμα βήμα τις οδηγίες μου για μια εκπληκτική Quiche Lorraine, η βαση της οποίας μπορεί φυσικά να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους τάρτα!

_

Μια μέρα χωρίς γλουτένη στο Facebook

Τάρτα με σπαράγγια (με έτοιμo φύλλο σφολιάτας)
Tagged on: